torstai 3. syyskuuta 2009

Hyvästi hehkulamput!

Edellispäivänä se alkoi, nimittäin hehkulamppujen alasajo mantereellamme. Aihe on herättänyt aivan ymmärrettävästi paljon närää, mutta väittelyssä tuntuu olevan enemmänkin perusteluina tunteet ja periaatteet kuin järki.


So what's the plan?
EU haluaa kieltää hehkulamput osana energiatehokkuustoimiaan ja sitä kautta vähentää kasvihuonekaasupäästöjään. Edellispäivänä, 1.9.2009, loppui yli 100W sekä kaikkien mattapintaisten hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti Euroopan Unionissa. Seuraavat askeleet ovat:
1.9.2010 - 75W poistuvat markkinoilta
1.9.2011 - 60W poistuvat markkinoilta
1.9.2012 - loputkin hehkulamput poistuvat

Miksi?
Hehkulamput kuluttavat sähköä paljon, eivätkä muuta siitä kuin 3-5% valoksi. Energiansäästölampuilla tämä luku on paljon korkeampi, noin 17-21%. Ihmiset ovat kuitenkin laiskoja muuttamaan tapojaan, joten kannustimia vaihtoon tarvitaan. Euroopanlaajuisesti säästöpotentiaali on valtava, ja ilmastonmuutoksen estämiseksi tarvitaan nopeita toimia. Aina kannustimetkaan eivät riitä, ja kun asialla alkaa olemaan kiire, on mielestäni kielto paras vaihtoehto. Tämä myös varmasti nopeuttaa tehokkaampien valaistusmuotojen syntymistä.

"IEA arvioi, että koko maailman siirtyminen energansäästölamppuihin vähentäisi CO2-päästöjä 470milj. tonnia 2010 - yli puolet Kioton sopimuksen vähennyksistä" -Wikipedia

Mitä tilalle?
Parhaimpana vaihtoehtona ovat toistaiseksi energiansäästölamput, kunnes LEDit syrjäyttävät ne. Itse uskoisin tämän tapahtuvan 2-5 vuoden kuluessa, sillä jopa marketteihin on alkanut nyt tulemaan ensimmäisiä LED-lamppuja. Mutta myös halogeenit jäävät toistaiseksi kauppojen hyllyille, joten jos ei energiansäästölampuista tykkää, voi käyttää niitä.

Miksi aina vain EU?
Emme suinkaan ole ensimmäisiä kieltämässä hehkulamppuja, vaan samanlaisia suunnitelmia on mm. Argentiinassa, Kanadassa, Venezuelassa, Kuubassa, Filippiineillä, Australiassa ja muutamissa USA:n osavaltioissa. Joissain maissa hehkulamput ovat olleet kiellettyjä jo monta vuotta.

Ja miksi emme me? Kenen sitten pitäisi, jos ei maailman rikkaimpien valtioiden?

Onko kiellosta hyötyä kylmässä Suomessa?
Kyllä vain. Ei kuitenkaan yhtä suurta hyötyä kuin etelänmaissa, koska hehkulamput myös lämmittävät. Mutta lämmityksen tasosta voikin olla sitten toista mieltä. Hehkulamput sijaitsevat usein katon rajassa, jolloin lämpö jää sinne. Mikäs järki siinä on? Toiseksi, sähkölämmitys on tehottomin tapa, joten mikäli sinulla on kaukolämpö, ilmalämpöpumppu, puulämmitys, pellettilämmitys yms, niin käytä niitä hehkulamppujen sijaan, säästät rahaa.

Elinkaarivertailu
Usein kuulee väitettävän, että energiansäästölamppujen valmistus kuluttaa niin paljon energiaa, etteivät ne maksa koskaan itseään takaisin. Mutta korjataan tämä väite:

Hehkulampun valmistaminen kuluttaa 0,8kWh, energiansäästölampun kuluttaa 4kWh. Kun eslin ikä on kymmenkertainen, on tilanne 1-0 eslille! Tuona 10 000h aikana sähköä kuluu esliltä 150kWh, kun hehkulampulla luku on 600kWh. 2-0 eslille! Lähde


Hyvää ei saa halvalla
Mutta ei kannata valita niitä halvimpia kiinatuotteita. Hyvä energiansäästölamppu maksaa sen 8-15€, mutta maksaa nopeasti itsensä takaisin. Lamppujen ikä on 10 000 - 15 000h, eikä itselläni ainakaan vielä 4 vuoden aikana ole mennyt yksikään lamppu rikki. Halvimmissa tuotteissa olen huomannut välkyntää, vininää, ennenaikaista rikkoutumista jne.

Ja muistetaan myös se kierrätys, sillä energiansäästölamput sisältävät elohopeaa. Toisaalta sähköntuotantokin tuottaa elohopeaa, eli mikäli käytät perussähköä, vähennät elohopeapäästöjä esleillä. Energiansäästölamput 3-0!

Lisätietoa löytyy osoitteesta lampputieto.fi

5 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus ja hienosti koottu tärkeää tietoa lampuista!

    Useammissa tupareissa olen jo antanut kavereille lahjaksi energiansäästölampun. Kaverit ovat poikkeuksetta ottaneet lahjan iloisena vastaan, koska lamput ovat aika arvokkaita ja toisaalta lahja on ekologinen, mitä kaverini osaavat arvostaa :)

    VastaaPoista
  2. Hieno tuparilahjaidea! Ja onneksi osaavat arvostaa. :)

    Olen myös antanut perheelle joululahjaksi energiansäästölamppuja. Muodostunut jo traditioksi. :D

    VastaaPoista
  3. Ikävämpi homma vaan että kuluttaja ostaa juurikin niitä halvimpia es-lamppuja kun on tottunut siihen että hehkulamppu maksaa alle euron. Ja niiden halpojen kesto omien kokemusten mukaan on huonompi kuin hehkulamppujen, itsellä on kahden kuukauden aikan palanut jo 2 kasvivalona ollutta. Eli 12-24h/vrk yhtäjaksoisesti päällä ollutta minkä pitäisi olla noille melkein optimaalista käyttöä.

    Tuosta lämmityksen tehokkuudesta katonrajassa on myös eriäviä mielipiteitä. TKK:n tutkimuksessa taidettiin todeta että ei ole ainakaan merkittävästi tehottomampaa. Itseasiassa olen aika monessa uudessa julkisessa tilassa nänyt patterit asennettuna katon rajaan.

    Olisi myös hyvä pitää mielessä että täällä pohjolassa on kesäisin jolloin hehkulamppujen lämpö menisi hukkaan niin valoisaa että lamppuja ei juurikaan tarvitse polttaa.

    Myrkyllisyydestä sen verran että vähintään pitäisi saada pakkauksiin pakolliseksi merkintä joka kertoo että lamput ovat ongelmajätettä. Epäilen että nykyisin lentävät yleensä sekajätteen joukkoon.

    Itse en ole vuosiin ostanut hekulamppuja kun olen laadukkaat esl:t kokenut vaivattomammiksi, mutta kyllä yhä enemmän vaikuttaa siltä että hehkulamppujen kielto on melko pitkältä lamppuvalmistajien lobbareiden masinoima. Mutu että katteet esl:ssa ovat melkoisesti suuremmat kuin hehkulampuissa.

    VastaaPoista
  4. Väite, että hehkulamppujen lämpö jotenkin "jää katonrajaan" ei perustu minkäänlaiseen tutkimukseen. Sinne katonrajaanhan kaikki lämpö nousisi ja jäisi, jos lämmön liike huonetilassa olisi niin yksiselitteistä, kun näissä tarkoitushakuisissa selitelmissä väitetään. Lämpöpattereitakin on useimmiten vain yhdellä seinällä, usein jäävät vielä verhon taakse piiloon. Aika mystistä on, miten ne sieltä levittäisivät lämpöään tehokkaammin, kuin vaikkapa 130cm korkeudella seinällä olevat lampetit. Ei niissä juurikaan mitään säteilylämpöä ole, konvektoreiksi yleensä nimitetäänkin. Eikö patterin lämpökin sitten nouse samojen luonnonlakien mukaan katonrajaan ja jää sinne???
    Oliskohan aika ruveta oikeasti tutkimaan asioita ja unohtaa tämä uskonnollinen hurmos, jota käytetään vain kaupallisiin päämääriin.
    Itse olen tässä juuri tänään tehnyt pienen kotitekoisen kokeen, kun ulkona on tuollainen tasainen 14-15 astetta pakkasta.
    Aamulla laitoin olohuoneen kaikki valot päälle: lämpötila nousi tunnin aikana yhden asteen 20-21 asteeseen. (enempään ei ollut aikaa). Nyt olen illan kuluessa tehnyt saman ja lämpö nousi 2,5 tunnissa 2 astetta 19-21 asteeseen ja jäi siihen. Mittari on tuolilla n 0,5 metrin korkeudella vastakkaisella seinällä, kuin patteri, siis kaukana katonrajasta. Lähin lamppu n 2,5 metrin päässä.
    Energian säästämistä kannatan, mutta jotain järkeä ja logiikkaa pyydän!

    VastaaPoista
  5. Tilanne saattoi olla eri vuonna 2009, mutta jo nyt 2013 viimeistään pitäisi kieltää energiansäästölamput ja siirtyä kokonaan led-valaistukseen. Energiansäästölamput ovat/olivat turha ja ympäristöä kuormittava parin vuoden mittainen välivaihe kun siirryttiin hehkulampuista ledeihin. Tämäkin pari vuotta oltaisiin voitu käyttää ledien kehittämiseen ja niiden hintojen alentumiseen. Ainoa konkreettinen asia mitä energiansäästölampuista jää käteen on iso vuori ongelmajätettä.

    VastaaPoista