torstai 5. marraskuuta 2009

Osram Parathom arvostelu

Lupasin viime viikolla tehdä arvostelun uudesta LED-lampustani. Testipenkissä nyt siis Osram Parathom, kuluttajille myytävä kohtuuhintainen 2W normaalikantainen lamppu. Saatavilla myös 1,6W kynttilälamput.Tekniset tiedot ja sulkeissa hehkulampun vastaavat:
Teho: 2W (15W)
Kanta: E27 (E27)
Värisäyvy: 3000K (2700K)
Ikä: 25 000h (1 000h)
Hinta 9,90€ (0,50€)
Ostopaikka: Clas Ohlson. Myös Citymarket ja Anttila myyvät.

Ensimmäisenä kiinnittyy huomio lampun erikoiseen ulkonäköön. Kuvun sisällä on 42 pientä diodia, jotka tuottavat valon. Alun jälkeen tosin näihin ei enää kiinnitä huomiota. Valoteho ei ole kovin suuri, vastaa noin 15W hehkulamppua. Mutta ainakin tämän huoneen valaistukseen se on aivan riittävästi.

Seuraavassa kuvassa näkyy lampun teho ja sävy verrattuna 15W hehkulamppuun. Sävy on aavistuksen valkoisempaa, jota tosin ei huomaa ilman vertailua:


Hintaa lampulla on reilusti, hyvän energiansäästölampun verran, mutta niin on myös käyttöikää. Tämän pitäisi kestää 25 000h, joka tekee normikäytöllä 25vuotta. Energiansäästölamput ovat yleensä luokkaa 8 000 - 15 000h, kun hehkulamput kestävät vain 1 000h.

Mutta se missä tämä lamppu loistaa, on käyttökustannukset. Vaikka lamppua pitäisi päällä vuorokauden ympäri vuoden verran, kertyisi kulutusta vuodessa 17kWh. Euroissa ~1,70. Siis 1,70€! Hehkulampuilla saa kulumaan samassa ajassa 17 lamppua ja 131kWh. Lamppu on myös turvallinen, sillä se ei lämpene lähes yhtään. Eikä sisällä elohopeaa.

Nyt noin viikon käytön jälkeen voin sanoa olevani todella tyytyväinen lamppuun. Mikäli tulet toimeen 15W hehkulampulla, on tämä aivan loistava ostos. Jos et tiedä, suosittelen koittamaan. Tunnelmavalaistukseen tämä on myös mitä parhain lamppu, sillä sitä saa myös kynttilämallina E14-kannalla eikä käyttökustannuksia ei juuri ole. Tulen vielä ostamaan näitä.

4 kommenttia:

 1. Joni, olet ihan oikeasti informaation kultakaivos näiden lamppuasioiden suhteen! :D En itse oikein (vielä?) osaa orientoitua pähkäilemään kilowattitunteja, joten olen aina mennyt eteenpäin ns. yleisellä tiedolla - ja energiansäästölamppuhan kuulostaa tosi hyvältä vaihtoehdolta! Kiitos kuitenkin siitä, että toit esiin tämän vielä paremman vaihtoehdon! Itseäni ei tuollainen himmeämpi valaistus haittaisi pätkän vertaa, päin vastoin!, joten pitänee ihan oikeasti hankkia tuollainen säästämisen superapulainen :)

  VastaaPoista
 2. Led-lamppu kuulostaa täydelliseltä ratkaisulta mun yövalo-ongelmiin. En osaa talven lumettomina öinä (joita Turussa on iso osa talvesta) nukkua pimeässä huoneessa, ja joudun torjumaan painajaisia yövaloa polttamalla. Nyt poltan lukuvaloa, mutta ensinnäkin tuo energiansäästölamppu on aivan liian kirkas ja toisallata myös turhan kova energiasyöppö, kun valoa poltetaan läpi yön. Täytyy heti huomenna yrittää muistaa ostaa tuollainen led-lamppu, jonka polttaminen ei aiheuta aivan hirveitä omantunnontuskia öisin :)

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia paljon! Daily Eko, taidankin tehdä postauksen kilowattitunneista pian, sellaisen avartavan. :)

  Kuulisin hyvin mielelläni teidän kokemuksia kyseisestä lampusta, mikäli hankitte sellaisen. Niin ja PS. Kannattaa varoa niitä halvempia LED-lamppuja, mennyt muutama rikki joskus takavuosina!

  VastaaPoista
 4. Osram mainostaa näköjään sivuillaan jo 8 wattista LED-lamppua, joka vastaisi siis 40 w hehkulamppua. Lieneeköhän tullut jo kauppoihin:
  http://www.osram.fi/osram_fi/News/Lehdistotiedote_2009-10-05.jsp

  VastaaPoista