torstai 29. lokakuuta 2009

Tukholma

Pari matkakuvaa alkuviikon reissusta. Hieno kaupunki, jossa ympäristöasiat ovat selvästi enemmän esillä kuin Suomessa. Mm. kadunvarsimainokset, tietullit, joukkoliikenteen laajuus.. Erityisesti se, että keskustassa monet alueet ovat ensisijaisesti ihmisille, ei autoille.


lauantai 24. lokakuuta 2009

Syksyn valaistuksesta

Syksy tulee hyvää vauhtia, ja etenkin viime päivät ovat olleet niin pimeitä ettei mitään rajaa. Ei siinä sinänsä mitään, luonnollistahan se on. Rupesin kuitenkin miettimään vähän himmeämpää ja vähemmän sähköä kuluttavaa valaistuista kuin nykyiset kirkkaat energiansäästölamput. Ei pelkästään sähkönsäästön, vaan ihan luonnollisuuden vuoksi. Mitenköhän jatkuva yöhön asti kestävä kirkas keinovalo vaikuttaa ihmiseen?

Monet rupeavatkin käyttämään kynttilöitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikäli käyttää kynttilöitä joka päivä pitkään, ei parafiinikynttilöitä(se yleisin) voi suositella. Parafiiniä syntyy öljynjalostuksen yhteydessä ja sillä on karsinogeenisiä vaikutuksia. Hyvä vaihtoehto on esim. soijakynttilä, josta linkissä kerrotaan enemmän.

En kuitenkaan ole kynttilämiehiä, joten rupesin etsimään LED-lamppuja. Kirkkaudessa ne eivät peittoa nykyisiä lamppuvaihtoehtoja, mutta pienemmässä valaistuksessa omaavat varsin hyvän teho/kulutus suhteen.

Kaupoista löytyy tällä hetkellä yksi (todennäköisesti)hyvä vaihtoehto, joka on kuvassa oleva Osram Parathom. 1,6-2W kuluttavien mallien valotehon pitäisi vastata 10-15W hehkulamppua. Siis aivan riittävästi tunnelmavalaistukseen.
MUTTA! Se hinta! Näistähän revitään hirveät katteet. Clas Ohlsonilta olisi saanut 9,90€, mutta olivat loppu. Cittarissa olisi maksanut 15€, Anttilassa 18€ ja ST1:n verkkokaupassa 25€! Eikä varmasti Clas Ohlsonkaan myy tappiolla.

Käyn kuitenkin maanantaina kysymässä milloin tuota tulee lisää, vertailen 15W hehkulamppuun ja pistän raporttia itse lampusta sitten.

keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Viikko 25

Noniin uusi viikko takana. Melko vähäjätteinen viikko olikin. Mutta onneksi näin, sillä seuraavalle viikolle kertyikin hieman enemmän.

Juusto on taas palannut pitkästä aikaa ruokavalioon, sillä sen hinta on laskenut takaisin siedettävälle tasolle. Uudesta paistinpannustakaan ei tullut montaa kymmentä grammaa pahvia. :)


Ainiin ja kohta tiedossa puolivuotiskatsaus!

Päivä 175 - 13 335g jätettä

maanantai 19. lokakuuta 2009

Kidneypapujen kasvatusta

Kidneypavut kuulostavat aika eksoottisilta. En ole kuullut koskaan niitä kasvatettavan Suomessa, ja kaupan kidneypavut tulevatkin yleensä jostain kaukaa, kuten Kiinasta. Googlestakaan ei löytynyt kasvatuskokemuksista Suomessa.

Kokeilin kuitenkin alkukesästä miten näiden kasvatus toimisi täällä. Maltillisesti laitoin vain muutaman pavun itämään, ja onnistuneen itämisen jälkeen siirsin taimet kasvihuoneeseen. Toisen taimen söi sorsat, toinen selvisi. Melko hoitamattomaksi se jäi, mutta tulosta tuli silti! Palkoja pieneen ~25cm korkeaan kasviin tuli 4-5, jossa jokaisessa viitisen papua.

Istutin taimet vasta kesäkuussa, joten todennäköisesti näiden kasvatus olisi mahdollista ulkoilmassakin. Vielä lannoituksella ja runsaammalla kastelulla tulokset voisivat olla aivan toisenlaisia.

Kuvassa on oikealla omat pavut, ja vasemmalla kaupan luomupapuja. Varmaan vasemmanpuolisetkin ovat olleet paremmassa kunnossa, mutta ostin ne jo keväällä.

Kaikenkaikkiaan siis hyvin helposti kasvatettavia, ja pitääkin koittaa ensi kesänä vähän useammalla taimella. :)

tiistai 13. lokakuuta 2009

Viikko 24

Ja lähestytään ensimmäistä puolta vuotta! Sen verran tästä että maustetuista jogurteista päätin luopua taas, maistuvat mielettömän sokerisille maustamattoman jälkeen. Ja niinhän ne ovatkin.


Päivä 168 - 12 849g jätettä

Viikko 23

Uusi viikko takana. Pitkästä aikaa voirasia. Tofuakin tuli taas koitettua, mutta ei vaan mene alas. Luovutan sen suhteen. :)

Päivä 161 - 12 102g jätettä

Leikkeleiden pakkausuudistus

Leikkeleet. Ei ehkä maailman ympäristöystävällisin aihe, mutta hienoa nähdä kehitystä tälläkin saralla. Nimittäin HK on suorittanut leikkelepakkausten uudistuksen, jonka tavoitteena on vähentää kulutetun muovin määrää. Googlettamalla löytyikin HK:n tietosivu aiheesta. Tämän projektin ansiosta muovin kulutus pitäisi laskea 115 000 kilolla vuodessa, joka tekee noin 30 rekallista! Hurjia lukuja.


Onkin hienoa, että yritykset näkevät mahdollisuuksia pakkausjätteen vähentämisessä, sillä niin saadaan suuria muutoksia aikaiseksi ja nopeasti. Tietysti muutokset ja aatteet lähtevät usein kuluttajista, ja toivonkin, että kyseinen uudistus on lähtenyt kuluttajien palautteista.

Mikä sitten kuitenkaan mahtaa olla perimmäisenä syynä? Se ei käy ilmoituksessa ilmi, mutta ainakin vähentynyt muovinkäyttö ja tehostuneet kuljetukset ovat suoraa rahallista säästöä yritykselle. Samalla pystytään luomaan imagoa vastuuntuntoisesta yrityksestä ja saamaan kilpailuetua.

Oli syy mikä oli, ympäristö kiittää. Toivottavasti trendi jatkuu!

tiistai 6. lokakuuta 2009

Mitä kartonkikeräykseen?

Itselläni oli aluksi epäselvää, mikä soveltuu kartonkikeräykseen ja mikä ei. Ja tuskin olen ainoa. Tavallinen pahvi ja kartonki ovat tietysti helppoja, mutta entä muovikorkilliset mehukorkit ja alumiinipinnoitetut kermapurkit? Entä tarvitseeko muovikorkkeja poistaa? Entä kananmunakennot tai siirappipakkaukset?

Onneksi tämäkin on on tehty kuluttajalle hyvin helpoksi. Kartonkikeräykseen nimittäin kelpaavat kaikki puhtaat kartonkipakkaukset, jotka voi kaupasta tuoda kotiin! Mukaanlukien alumiinivuoratut ja muovikorkilliset pakkaukset sellaisenaan. Tärkeää kuitenkin on, että pakkaukset ovat puhtaita! Muuten ne voivat pilata koko keräyserän. Lue vaikka tästä. (Lisäys: tieto on peräisin tältä YTV:n sivulta)


Mitä sitten tapahtuu tälle kartongille, jossa on mukana alumiiniä ja muovia?

Suomessa tuotettu keräyskartonki paalataan ja viedään raaka-aineeksi Varkauteen, jossa on Suomessa kehitetty ainutlaatuinen kartongin kierrätysprosessi. Kartonkikuitu pestään irti muovista ja alumiinistä. Jälkimmäisiä kuumennetaan niin, että muovi kaasuuntuu ja poltetaan energiaksi. Alumiini erottuu pieniksi palloiksi ja toimitetaan kierrätykseen.

Ja jos et vielä kierrätä kartonkia, niin tässä kolme syytä kierrätää:

-Kartongin keräys on taloyhtiöllesi halvempaa kuin sekajätteen
-Kartongin kierrättäminen vähentää uusioraaka-aineen tarvetta
-Kartongin kierrättäminen vähentää kaatopaikkojen metaanipäästöjä

Siispä huuhtele, anna kuivua, litistä tiiviiksi ja kierrätä!

Viikko 22

Sellainen oli viikko 22. Tästä nyt on jo hieman aikaa, joten pitää päivitellä blogia parin seuraavankin viikon osalta.

Pesujauhetiiviste on muuten oiva keino vähentää muovijätettä, verrattuna siis nestemäisiin pesuainepakkauksiin. Pesupähkinät olisivat vielä luonnonmukaisempia, ja pitäisikin kokeilla niitä joku kerta. Ainakin netissä kerrottujen kokemusten mukaan ovat varsin toimivia.

Ai niin ja tuo yksi salaattijuustopurkki jäi kuvassa vahingossa muovien puolelle. Menee silti kartonkikeräykseen. :)

Päivä 154 - 11 515g jätettä