lauantai 28. marraskuuta 2009

Yliannostus muovipusseja

Arvaapa kuinka monta muovi- ja paperipussia tässä kasassa on?

Monta. Hyvin monta. On outoa, miten paljon muovipusseja kertyykään nurkkiin. Mutta toisaalta ei mikään ihme, sillä ostoksilla tulee aina muutama, hedelmäpussit mukaan laskien ei aina sormetkaan riitä laskemaan. Ja kun vuodessa on päiviä 365, niin vuodessa saa kulutettua helposti satoja muovipusseja. Aivan ongelmaksi asti siis.

Mutta nyt on kerrottava etteivät nämä muovipussit tulleet roskaprojektin aikana, vaan siivosin vanhan muovipussivaraston. Otan aina ostoksille repun ja muovikassin mukaan, sekä taskuun vielä parit hedelmäpussit. Onneksi nuo ylimääräiset voi kuitenkin kierrättää, ja tästä kertoo enemmän sivusto muovikassikiertoon.fi

Muovikassit ovat kyllä käteviä, mutta rajansa kaikella. Muovipusseja oli 175.

sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Viikko 31

Tämä viikko meni vähän pienemmillä jätteillä. Tosin ensimmäistä kertaa minulla meni rikki energiansäästölamppu, vaikka noita on ollut käytössä jo 3-4v. :o


Päivä 217 - 18 485g jätettä

perjantai 20. marraskuuta 2009

Viikko 30

On taas uuden viikkokatsauksen aika. Tavallista jätettä syntyi kohtuullisen vähän, muoviakin vain 38g, mutta paperia tuli ja paljon. Kyseessä on kevään opinnäytetyökopiot, jotka jäivät pyörimään nurkkiin näinkin pitkäksi aikaa.


Ruisleipää ostin vielä sekä muovi- että paperipussissa, mutta tästä lähtien ostan vain paperipussissa. Yritän saada muovin minimiin, sillä kaiken muun voi kierrättää.

Paperipussien kierrätys oli pieni kysymysmerkki, joten google pääsi taas käyttöön. Paperipussit tulisi siis laittaa kartonkikeräykseen. Pientä muovi-ikkunaa ei edes tarvitsisi ottaa pois, mutta taidanpa silti ottaa jatkossakin.

Lähde 1
Lähde 2 -alaotsikko paperipussit

Päivä 210 - 18 124g jätettä

torstai 19. marraskuuta 2009

Edistyneempi joulukuusi

Turkulaiset, onneksi olkoon! Maamme ykköskuusi, Turun tuomiokirkon joulukuusi, on saanut led-valaistuksen! Eikä kyse ole ihan pienestä kuusesta, sillä lamppuja kuusessa on 710 kappaletta.


Ennen valaistuksen hoitivat 15W hehkulamput, jotka kuluttivat talven aikana 12 200kWh sähköä. Ei mikään pieni summa joulukuuselle, sillä oma vuosikulutukseni on alle 2 000kWh. Rahassa tuon 48 vuorokauden valaistuksen hinnaksi tulee ~1 300€. Nyt kuitenkin lamput on vaihdettu 2W led-lamppuihin, jotka kuluttavat talven aikana "vain" 1 600kWh. Sähkönsäästön lisäksi joka vuosi vaihdettavien hehkulamppujen sijaan näiden uusien lamppujen pitäisi kestää kymmeniä vuosia. Veronmaksajat, kiittäkäämme.

Mutta tässä on vielä sellainen kiva sattuma, että kuusessa on käytetty samaa lamppumallia, jollaisen ostin ja josta kirjoitin arvostelun muutama viikko sitten. Joten tuolla on turkulaisten helppo käydä tutustumassa jos lamppu kiinnostaa. :)

Eteenpän mennään. Joskus pienin, joskus suurin askelin.

http://www.turkuenergia.fi/...f13d
http://www.hs.fi/...9940

Asiakasomistajapostin lopettaminen

Vihdoin tein sen! Lähetin sähköpostia s-ryhmälle, että lopettaisivat asiakasomistajapostin lähettämisen minulle, ja pian tuli ystävällinen vastaus jossa kerrottiin toiveen toteutuneen. Tämä piti tehdä jo projektin alussa, ja pariin kertaan kuulin vinkin kommenteissa, mutta jostain syystä se aina venyi.. Milloin ajattelin tarvitsevani lehteä, milloin vain unohdin.

Mutta mihin sitä oikeasti tarvitsin? En mihinkään. Bonustiedot näkyvät netissä S-ryhmän sivuilla sekä yhteishyvän näköislehden voi lukea täällä. Jos ne nyt kiinnostavat.

Toiseksi en tykkää paperista, jossa on henkilökohtaisia tietoja. Niiden vieminen paperinkeräykseen aina epäilyttää hieman, mutta ei paperia viitsisi roskiinkaan heittää.

Asiakasomistajapostin lopettaminen on helppoa, sen voi tehdä lähettämällä sähköpostia tai asioimalla kaupan asiakaspalvelupisteessä. Näin kertoo asiakasomistajasäännöt:

"Jos asiakasomistaja ei halua vastaanottaa asiakasomistajapostia, voi hän estää lähetyksen ottamalla yhteyttä S-ryhmän asiakasomistajapalveluun tai asioimalla asiakaspalvelupisteessä esim. Prismassa tai Sokoksessa. Yhteishyvä on luettavissa myös verkossa osoitteessa www.yhteishyva.fi."


Kyseinen teko auttaa mukavasti projektiani. Yksi lähetys painaa noin 300g, joka tekee 3,6kg vuodessa. Joulukuun numero vielä tulee, mutta kolmen kuukauden numerot jäävät pois projektista. Tämä tekee jo 900g ja kolme muovikäärettä. Mutta kuvitelkaapas näitä lukuja kun ne kerrotaan miljoonalla suomalaisella..

tiistai 17. marraskuuta 2009

"Vaatii luonnetta olla ostamatta, vaikka on rahaa"

Näin toteaa Wagner eilisessä hesarissa, lue strippi täältä. Viisaita sanoja tältä sovinistipossulta.

Päätin nimittäin kuun alussa selvitä tämän kuun alle 150€ kulutuksella, eli 5€ per päivä. Kuukausi on lyhyt aika, tuo menee vaikka päällä seisoen. Eikö? Vai meneekö sittenkään?

Päätös on osoittautunut henkisesti paljon haastavammaksi kuin odotin. Sinänsä projekti etenee hyvin, olen käyttänyt vasta 61€ ja on jo 17. päivä menossa, joten olen 20€ plussalla. Mutta jotenkin ajatus ahdistaa, sellainen tietynlainen vapauden tunne puuttuu.

Ja kun miettii tuota 150 euroa, niin ei se hirveästi olekaan. Matkakorttiin menee helposti 20€, yksi menopaluu Helsinkiin vie jo 7€. D-vitamiinipurkki vie taas kahden päivän varat.. Tuttu tuo viskipullon matkoilta, siihen menee 3 päivän varat. Että eipä tässä sittenkään jää rahaa mihinkään ylimääräiseen. No okei, viskipullo ei olisi pakollinen, mutta silti. :)

Entäs sitten jos pitäisikin uutta vaatetta ostaa? Tai jokin kodinkone menisi rikki? Monelle tämä on arkipäivää kotimaassamme, saati sitten maailmalla, jossa eläisi herroiksi näillä summilla.

Suosittelen kuitenkin kokeilemaan, antaa mukavasti uutta perspektiiviä.

Viikko 29

Oli synttäriviikko, o-ou. En oikein enää tykkää niistä, sillä ei ole enää pitkä aika siihen, että ollaan lähempänä viittäkymmentä kuin syntymää. No, kakku tuli silti tehtyä ja siitä kertyi hieman ylimääräistä jätettä. Olisikohan ollut ensimmäinen karkkipussi projektin aikana? Mutta sitten..


Sitten punnitsin lasit. Leuka loksahti auki, 1060g! Vitsit, niin tyytyväinen olen ollut viime viikkojen selvästi alle kilon jätemääriin, mutta nyt pamahti melkein kahteen kiloon tuon vuoksi.

Toiseksi juustolle, leivälle ja voille en ole vieläkään keksinyt muovitonta vaihtoehtoa. Poiskaan en viitsi jättää.

Alle 20 kilolla en tätä projektia selviä, mutta 30 kiloa olisi nyt tavoite.

Päivä 203 - 16 624g jätettä

maanantai 16. marraskuuta 2009

Viikko 28

Eipä tullut hirveästi jätettä tällä viikolla. Painollisesti yksi lehti toi lähes puolet viikon jätteistä. Onneksi oli sentään ilmainen.


Päivä 196 - 14 930g jätettä

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Viikko 27

Minulla on tapana kerätä viikon aikana kertyneet jätteet numeroituun muovipussiin ja sunnuntaina siirtää pussi odottamaan tilastointia. Nyt viikkoja 26 olikin kaksi kappaletta, joten tämän on oltava viikko 27:


Tälle viikolle kertyi pahvia tavallista enemmän, sillä sain siirrettyä tietokoneeni vihdoin pahvilaatikosta kunnolliseen tietokonekoteloon. Eikä tarvinnut ostaa uutta, sillä sain sen tuttujen rikki menneestä vanhasta koneesta! Hyvä näin, sillä puukotelon valmistuminen menee vähintään talvilomaan.

Nyt seasta löytyi myös pepsipullo ja lihapiirakkapussi. Meinaan jättää ne tämän vuoden viimeisiksi.

Päivä 189 - 14 416g jätettä

torstai 5. marraskuuta 2009

Osram Parathom arvostelu

Lupasin viime viikolla tehdä arvostelun uudesta LED-lampustani. Testipenkissä nyt siis Osram Parathom, kuluttajille myytävä kohtuuhintainen 2W normaalikantainen lamppu. Saatavilla myös 1,6W kynttilälamput.



Tekniset tiedot ja sulkeissa hehkulampun vastaavat:
Teho: 2W (15W)
Kanta: E27 (E27)
Värisäyvy: 3000K (2700K)
Ikä: 25 000h (1 000h)
Hinta 9,90€ (0,50€)
Ostopaikka: Clas Ohlson. Myös Citymarket ja Anttila myyvät.

Ensimmäisenä kiinnittyy huomio lampun erikoiseen ulkonäköön. Kuvun sisällä on 42 pientä diodia, jotka tuottavat valon. Alun jälkeen tosin näihin ei enää kiinnitä huomiota. Valoteho ei ole kovin suuri, vastaa noin 15W hehkulamppua. Mutta ainakin tämän huoneen valaistukseen se on aivan riittävästi.

Seuraavassa kuvassa näkyy lampun teho ja sävy verrattuna 15W hehkulamppuun. Sävy on aavistuksen valkoisempaa, jota tosin ei huomaa ilman vertailua:


Hintaa lampulla on reilusti, hyvän energiansäästölampun verran, mutta niin on myös käyttöikää. Tämän pitäisi kestää 25 000h, joka tekee normikäytöllä 25vuotta. Energiansäästölamput ovat yleensä luokkaa 8 000 - 15 000h, kun hehkulamput kestävät vain 1 000h.

Mutta se missä tämä lamppu loistaa, on käyttökustannukset. Vaikka lamppua pitäisi päällä vuorokauden ympäri vuoden verran, kertyisi kulutusta vuodessa 17kWh. Euroissa ~1,70. Siis 1,70€! Hehkulampuilla saa kulumaan samassa ajassa 17 lamppua ja 131kWh. Lamppu on myös turvallinen, sillä se ei lämpene lähes yhtään. Eikä sisällä elohopeaa.

Nyt noin viikon käytön jälkeen voin sanoa olevani todella tyytyväinen lamppuun. Mikäli tulet toimeen 15W hehkulampulla, on tämä aivan loistava ostos. Jos et tiedä, suosittelen koittamaan. Tunnelmavalaistukseen tämä on myös mitä parhain lamppu, sillä sitä saa myös kynttilämallina E14-kannalla eikä käyttökustannuksia ei juuri ole. Tulen vielä ostamaan näitä.

tiistai 3. marraskuuta 2009

Isänpäivän lahjavinkki

Isänpäivä tulee ja se näkyy mainoksissa. Osta parranajokone, isäsi on sen arvoinen! Osta sitä ja tätä. Osta osta osta. Mielummin jättäisin ostokset täysin väliin. Ja sitäpaitsi jos isä tarvitsisi parranajakonetta, niin eiköhän hänellä se jo olisi.

Mutta toisaalta lahjoja on kiva antaa välillä, sillä onhan se toisen muistamista. Kannattaakin ostaa jotain oikeasti tarpeellista/hyödyllistä, joka ei jää nurkkiin pölyttymään ja lennä roskiin vuoden parin päästä. Eikä sen lahjan tarvitse olla suuri, vaan ajatus on se tärkein, ja itsetehty lahja on vähintään yhtä hyvä.

Mutta mitä sitten isä voisi tarvita oikeasti? Ajankohtainen lahja voisi olla esimerkiksi D-vitamiini, josta on puhuttu paljon monissa blogeissa. Suomalaiset eivät yksinkertaisesti pysty saamaan sitä talvella riittävästi, vaikka se on erittäin tärkeä hormoni yleisterveydelle. Auttaa jopa influenssan torjumisessa! Vahvempaa, 20-25µg, saa luontaiskaupoista ja apteekeista.

Tästä voisikin jo sanoa: koska isäsi on sen arvoinen!

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Kuusi kuukautta täynnä!

Ei voi muuta kuin todeta taas ajan lentävän. Eihän siitä ole pitkä aika, kun aloitin tämän projektin, ja nyt onkin mennyt jo yli puoli vuotta!

Mutta tosiaan, tässä se on, puolen vuoden jätteet. Tadaa!


Sinänsä sitä on paljon, sinänsä vähän. Jätettä pakkaa tulemaan niin hitaasti, ettei sen määrää pitkässä juoksussa hahmota. Nyt kuitenkin oli hauska todeta mitä kaikkea onkaan kulunut ja minkä verran: puuroa 3,5kg, jäätelöä 6l, suklaalevyjä 8 ja tölkkejä 51. Muoveista löytyisi lisää kaikenlaista, mutta jätin ne kahteen takana olevaan kassiin.

Mutta miten projekti on vaikuttanut elämään ja ostoksiin? -Itseasiassa ei kovinkaan paljoa. Lähinnä on jäänyt asioita ostamatta. Kalatiskille tulee käveltyä yhä aika ajoin, mutta jos halvimmat kalat löytyvät valmispakkauksista, tulee taas kasvispäivä. Lisäksi ruoka tulee tehtyä lähes aina alusta asti itse, vaikka joskus lankeankin pakastepizzoihin. Säilykkeitä(metallipurkeissa) ei tule ostettua juuri koskaan, ja tuoreiden hedelmien osuus on lisääntynyt mukavasti. Ei siis mitään pahaa.

Pidän myös koneella taulukkoa syntyneistä jätteistä, josta eri jätteiden osuuksia on helppo vertailla.


Kartonkipakkausten suhteen en ole vielä päättänyt pitäisikö ne litistää jo nyt vai vasta projektin päätyttyä. Ainakin varastoon vien nuo kaikki seuraavaksi tilaa viemästä. Mutta täytyy tunnustaa: olen iloinen seuraavan puolen vuoden päästä kun pääsen heivaamaan nuo menemään!

Viikko 26

Noniin, puoli vuotta mennyt! Tässä vielä tämän viikon tilastot, ennen kuin kirjoitan puolivuotistilaston. Viikolla tuli erittäin vähän jätettä, mutta syynä se, että olin muutaman päivän reissussa.


Oktoberfestin kunniaksi tuli hankittua oluttuopit. (Tilastot reilun kuukauden jäljessä). Muuten ei oikein mitään ylimääräistä.

Päivä 182 - 13 492g jätettä