sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Viikko 39

Tällä viikolla oli jouluaatto, josta johtuen tuli tavallista enemmän roskaa. Ja luomupuuroa on mennyt kiitettävään tahtiin. :)


Päivä 273 - 24 835g jätettä

torstai 28. tammikuuta 2010

Viikko 38

Melko perinteinen viikko, joskin hieman tavallista enemmän kaikenlaista roskaa.



Päivä 266 - 23 598g jätettä

keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Viikko 37

Ja viikko 37:


-Nomnom, tumma suklaa on mahtavaa. Ei ole aikoihin enää tehnyt mieli "normisuklaata"
-Ostin vahingossa ruisleipää muovipussissa
-Ruokaa meni tavallista enemmän lihotusviikon vuoksi

Päivä 259 - 22 776g jätettä

Viikko 36

Mukavan pienijätteinen viikko! Alempi pizzaboksi on halkaistu, koska pizza syötiin puoliksi.


Päivä 252 - 22 240g jätettä

tiistai 26. tammikuuta 2010

Viikko 35

Noniin, viikko 35 takana! Aika pienellä selvisin, sillä pyrin välttämään lasia ja paperiakaan ei tule enää juuri mistään.


Ja sandaalilaatikko on kesältä. Oli vain odottamassa sängyn alla mahdollista tarvetta. Huoh, kaikkea sitä tuleekin kerättyä. :)

Päivä 245 - 22 010g jätettä

keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Jouluvalot ajastimen taakse

Talvi on ehdottomasti parhaimmillaan juuri nyt ja viime päivien sumut vielä kruunasivat tämän kuorruttamalla kaiken valkoiseksi. Tähän kun vielä lisätään hyvällä maulla laitetut jouluvalot, niin on tässä ehkä eksoottisin vuodenaika meneillään. Kyllä kelpaa esitellä kauempaa tulleille vieraille.

Mutta pientä parannettavaakin löytyy, nimittäin jouluvalojen käytössä. Vääränlaisella käytöllä ne voivat kuluttaa reippaasti sähköä, mutta onneksi kulutus on helppo vähentää murto-osaan. Keinoina ovat ajastin ja LED-valosarjat.


Itselläni on pihakuusessa 40-lampun LED-valosarja ajastimen takana. Valot palavat iltaneljästä iltakymmeneen, eli 6 tuntia päivässä (Jota tosin lyhennän päivän pidentyessä). Laskeskelin minkä verran säästän sähkölaskussa, kun valitsin perinteisten valojen sisään LED-mallin sekä pistin ajastimen taakse. Laskuissa on laskettu 4kk käytön perusteella ja otettu huomioon muuntajan hävikki:


LED
24/7: 2880h x 10W = 28,8kWh
ajastimella 720h x 10W = 7,2kWh

PERINTEINEN
24/7: 2880h x 20W = 57,6kWh
ajastimella 720h x 20W = 14,4kWh



Pienillä valinnoilla voi siis säästää talven aikana jopa 50kWh, ja tämä pelkästään yhdestä valosarjasta. Monessa pihassa on 2-4 valosarjaa.

Mutta paljonko tuo 50kWh on? Suunnilleen 5 euroa. Sillä pesee noin 50 koneellista pyykkiä, saunoo 5-7 kertaa tai pitää 11W energiansäästölamppua päällä 4 500 tuntia.

sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Viikko 34

Tällä viikolla tuli vähän enemmän jätettä. Olutkeissi tyhjeni, samoin teepussi, d-vitamiinipakkaus ja deodorantti. Kävin myös läpi tulleet S-bonuksen mainoslehdet(joita ei enää tule), ja huomasin että pari oli jäänyt lipastoon. Nyt ovat nekin mukana tilastoissa.


Ja oli muuten ihan kohtalainen luomuolut, kesällä toin Amsterdamista. Hintaa oli alle 1,5€. :)

Päivä 238 - 21 395g jätettä

lauantai 9. tammikuuta 2010

Hyvä kiertämään

Huomasin aivan viime tipassa, että tänään tulee taas kierrätyskeskuksen noutoauto Leppävaaran Viaporin torille. Tämä onkin loistava uutinen, sillä olen pyrkinyt pääsemään eroon ylimääräisestä tavarasta.


Hyvä tavara kannattaa tietysti ensin pyrkiä myymään/antamaan vaikka tutuille tai huuto.netissä. On kuitenkin paljon sellaista tavaraa, jonka arvo on alhaista, mutta silti käyttökelpoista, joten nämä on helppo viedä kierrätyskeskuksen keräysautolle. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ensin mitä autot vastaanottavat, eli lähinnä käyttökelpoista pientavaraa, ei huonekaluja.

Ja vaikka tähän kierrokseen ei kerkeäisikään lahjoittamaan mitään, niin ei hätää. Keräysautot kulkevat keväällä säännöllisesti Sellon lisäksi Helsingissä ja Vantaalla. Kevään aikataulu ja noutopaikat ilmestyvät tänne.

Lähdenkin nyt viemään vielä paketissa olevaa ovitrekkiä. Toivottavasti uusi omistaja löytää parempaa käyttö tuotteelle. :)

keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Viikko 33

HBL voisi jättää minut rauhaan. En ole koskaan tilannut lehteä, mutta joka vuosi lähettävät useampaan otteeseen mainoksia. :(

Roskaa syntyi myös hieman uudesta parvekkeen oveen tiivisteestä, mutta on kyllä sen arvoista. Eeipä tuule enää sisään!

Päivä 231 - 19 989g jätettä

sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Ei puhelinluetteloita!

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin kuukauden sisällä jaetaan miljoonia puhelinluetteloita suomalaiskoteihin. Pk-seudulla näitä tulee vieläpä kaksin kappalein, ja painoa on yhteensä monta kiloa. Tämähän olisi aivan katastrofi paperijätteen tilastoissani!


Joten kieltämään ne. Tavallinen ei mainoksia -kyltti ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan erillinen "ei puhelinluetteloita" -merkintä. Tietysti hieman rasittavaa, että kuluttaja joutuu näkemään vaivaa estääkseen roskan syntymisen, mutta minkäs teet. Ehkä joku päivä ymmärtävät vaihtaa toimintatapansa.

Joten jos et halua puhelinluetteloita, käy äkkiä laittamassa ilmoitus. Nimittäin joka vuosi nuo ovat päässeet yllättämään.

Edit. Löytyi aiheeseen liittyvä Facebook group

Viikko 32

Nyt kun olen saanut kiellettyä kaiken mainospostin ja kirjeet tulevat Netpostiin, niin mitenkäs pääsen eroon näistä YTV:n aikatauluvihoista?

Ja kohta tulee puhelinluettelot, o-ou. Pitääkin äkkiä kyhätä kieltolappu.

Päivä 224 - 18 998g jätettä

lauantai 2. tammikuuta 2010

LED-näyttö

Pidän ledeistä. Ne ovat kiehtovia lähes olemattoman sähkönkulutuksen, kokonsa ja myrkyttömyytensä vuoksi. Niitä voi laittaa lähes minne vain, jopa t-paitoihin tai iltapukuihin. Niillä saa tehtyä helposti niin kasvivaloja kuin tavallistakin valaistusta. Nyt ne ovat tulleet myös kuluttajaluokan telkkareihin ja tietokonenäyttöihin.

Joten eko-koneeseeni oli saatava tällainen led-näyttö. Ostoksen perustelin itselleni joululahjaksi, ja ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Kokoa näytöllä on 24", mutta sähkönkulutus on Eco-modessa olemattomat 13W! Aivan naurettava luku. Telkkarini(jota en ikinä katso), on ainoastaan 3" isompi mutta vie 150W. Tavallinen 24" näyttö vie 30-60W.


Tietysti laitteiden valmistus vie energiaa, mutta jos uutta pitää ostaa, kannattaa valita ledillinen näyttö. Tosin tulevaisuudessa tämä tapahtuu pakostakin, kun hehkulamppujen tapaan energiasyöpöimmät telkkarit kielletään.