keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Induktio-keittolevy

Ruoanlaitto kuluttaa melkoisesti sähköä. Olen laskeskellut että minulla menisi noin 400kWh sähköä ruoanlaittoon, kun kokonaiskulutus on siinä 1 500kWh:n paikkeilla. Eli lähes kolmasosa. Tämän tehostamiseen en kuitenkaan ole keksinyt keinoja, toisin kuin hehkulamppujen vaihto energiansäästölampuiksi tai koneen vaihtaminen kannettavaan.

Nyt pääsiäisenä kuitenkin törmäsin induktiolieden esittelyyn, ja innostus heräsi heti. Uudet induktioliedet kuitenkin maksavat hunajaa, joten ne jäivät äkkiä pois laskuista. Löysin kuitenkin siirrettäviä yhden levyn induktio-keittolevyjä, ja vieläpä sopivan hintaisinakin. Suomessa tietty on pientä suomi-lisää, mutta Saksasta sain kuvassa olevan mallin 52 eurolla postikuluineen. Ei hullumpaa.

Moni ei kuitenkaan varmaan tiedä eroa valurautaisen, keraamisen ja induktion välillä. Mutta selitän nopeasti. Valurautainen.. Tai no, se on selvä. Mutta keraaminen ja induktio toimivat hieman eri tavalla, vaikka samanlaiselta lasiselta näyttävätkin. Keraaminen kuumenee altapäin, kun taas induktio kuumentaa ainoastaan pannun magnetismilla. Näin säästyy merkittävästi energiaa, kun itse keittolevyä ei lämmitetä lainkaan. Et voi siis polttaa kättäsi levyllä, vaikka se olisikin päällä.

Etuina on myös nopeus ja lämpötilan hallinta, sillä sen pitäisi lämmetä yhtä nopeasti kuin kaasun. Haittapuolena on, että ainoastaan magneettiset kattilat/pannut toimivat. Mutta nykyään lähes kaikki arvokkaammat pannut(kuten myös valurautaiset) soveltuvat induktiolle. Nämä pienet keittolevyt myös mahtuvat pieneen tilaan, ja ovatkin siksi hyvin suosittuja Aasian maissa, joissa tilaa ei ole liian runsaasti.

Tässä vielä tarkempaa tietoa Electroluxin sivuilta:

Tässä on taas askel eteepäin alle 1 000kWh vuosikulutus-tavoitteessa. ;) Mutta katsotaan nyt tarkemmin kun posti ensi viikolla tuo tuon.

Vielä suomenkielinen vertailu kuudesta levystä:
http://www.adato.fi/LinkClick.aspx?fileticket=TPpPIFvZqUY%3D&tabid=277&mid=1053
http://induktio.electrolux.fi/node818.asp


10 kommenttia:

 1. Etsin tietoa induktioliesistä, eritoten tällaisista pikkuliesistä, ja törmästin tähän blogiin. Siinä sitten vierähti toinenkin tovi, kun lueskelin blogiasi. :) Mielenkiintoisia juttuja, laitan tämän kirjanmerkkeihin + RSS-feediin ja seuraan mielenkiinnolla, miten "roskattomuus" etenee. Välillä hirvittää itseänikin, kuinka paljon turhaa jätettä jo yhdessä viikossa tulee tehtyä. Tämä antoi kivasti lisää pontta pitää omaa roskaamistani silmällä!

  VastaaPoista
 2. Ostin kuin ostinkin Biltemasta lopulta induktiolieden, hintaan 42,90 €. Lisäksi piti ostaa erityisesti induktioliesille tarkoitetut wok-pannu sekä kattila, koska tavallisissa kattiloissa ei ole induktiolieden vaatimaa magneettista pohjaa. Lisäsi hankintakuluja toiset 50 €.

  Mutta on tuo kyllä nopea, ei ehdi kissaa sanoa kun öljy jo porisee ja ruoka ruskistuu saati sitten että vesi alkaa kiehumaan! Jotain ihan muuta kuin äiteen vanha sähköliedellä kokatessa. :) Eli varmasti sähköä säästyy.

  Toistaiseksi Bilteman tuote on ollut toimiva eikä ongelmia ole ollut, eli toistaiseksi pelkästään positiivista sanottavaa. Katsotaan vuoden kuluttua uudestaan, vieläkö tuolla kokkaa. Sitten nähdään, kannattiko Biltemasta ostaa... se kuitenkin on varma, etten induktioliettä enää pois vaihda.

  Vielä linkki ko. tuotteen sivuille:
  http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm&linkki=84078.htm&tuote=84078&ryhmaid=288

  VastaaPoista
 3. Hienoa!

  Pitääkö induktiolietesi jonkinlaista ääntä? Itsellä on tuuletin pohjassa, joka humisee jonkin verran ruokaa laittaessa. Ei tuo käytännössä mitään haittaa, mutta kun on tottunut äänettömään lieteen. :P

  Mutta tosiaan ehdottomasti plussaa tuo nopeus. Kananmunan paisto käy hetkessä, tai teeveden keitto. Enkä myöskään vaihtaisi pois!

  VastaaPoista
 4. Moi, tällaisen ostaminen on meidänkin talouteen nyt ajankohtaista. Muistatko mistä kaupasta levysi hankit?

  Hanna

  VastaaPoista
 5. Tänään 28. elokuuta 2011 eli reilun parin vuoden aktiivisen käytön jälkeen ja lyhyiden oireiden (sirisevää ääntä, ei aina lähtenyt viime päivinä ekalla yrittämällä päälle) jälkeen Bilteman induktioliesi sanoi sitten pistävän palaneen käryn siivittämänä sopimuksensa irti ja on uuden induktiolieden etsimisen aika.

  Koko parin vuoden ajan olemme olleet tyytyväisiä laitteeseen, ei moitteen sijaa. Mutta kuten nykyelektroniikalla (etenkin edullisemmalla sellaisella) on tapana niin tämäkään ei sitten kestänyt kuin sen odotetut pari vuotta...

  Ja kysymykseen pitääkö laite ääntä, niin ainoat äänet on tosiaan pohjaan sijoitettu tuuletin mutta ei mitenkään häiritsevä ääni keittiön muuhun äänimaailmaan nähden. Ja tietysti muut merkkiääneet mitä laite päälle kytkettäessä jne. pitää =)

  Suosittelen lämpimästi induktioliesiä myös muille!

  VastaaPoista
 6. Ja induktioliesiin myös toisenlainen näkökulma, nimittäin magneettikenttien vaikutus terveyteen:
  http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_2002/2_2002/magneettikenttien_vaikutus_sikionkehitykseen

  Tämän olen tiennyt, että suurjännitelinjojen alla ei kannata majaansa pitää, mutta tietenkin tähän kuuluu myös induktioliedet - varoitetaanhan jo käyttöohjeissa, ettei esim. kännykkää pidä viedä induktiolieden läheisyyteen koska lieden voimakas magneettikenttä saattaa vioittaa kännykkää.

  Kenties vanhassa vara parempi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta jotkut taas väittävät kaiken maailman magneettihoidoilla olevan vaikka mitä positiivisia terveysvaikutuksia. Ymmärtämättömiä ihmisiä on helppo vedättää ja myös pelotella. Kännykkää ei varmaan kannata pitää päällä olevan induktiotason lähellä, mutta ei kyllä perinteisellä hellallakaan.

   Poista
  2. Olet oikeassa, kaikkeen ei pidä suhtautua varauksettomasti.

   Olen myös miettinyt tuota, enkä sen vuoksi koskaan pitänytkään kättä suoraan induktion päällä.. Vaikka se kytkeytyykin pois päältä ilman riittävää rautamäärää (Pannua), niin silti ajattelen että mitäköhän se tekee verelle. Mutta magneetti menettää nopeasti tehoaan, eikä 30cm päässä pitäisi olla enää vaikutusta.

   Poista
 7. Nyt Eko-Joni kipin kapin tilaamaan BioLite Camp Stove, että mäkin saan sitteb lukea kuinka hyvin (tai huonosti) se pelittää. Sitte vaan keräilet vähä käpyjä ja ostat oksasakset, jotta voit käyttää myös oksan pätkiä. Sen pitäis palaa niin puhtaasti että vois käyttää sisälläkin. Voi olla että alkusytytys kannattais tehdä parvekkeella.

  T: vähän vihertävä Arska

  VastaaPoista
 8. On kyllä tosi mielenkiintoinen!

  Mutta kuka noita myisi Suomessa? En halua meren takaa ostaa.

  VastaaPoista