keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Luomua muovissa vai tehotuotantoa lasissa?


Tällaiseen kysymykseen ajauduin muutama viikko sitten. Valittavana oli joko kylmäpuristettua luomurypsiöljyä muovipullossa, tai sitten tehotuotettua rypsiöljyssä lasipullossa. Ei uskoisi, että tuollaistakin joutuisi pohtimaan, mutta kyllä siinä meni minuutti ellei kaksi kaupan hyllyllä. :D

Päädyin silloin muoviseen pulloon, koska suosin luomua. Nyt tämän jäteprojektin aikana päätin kuitenkin siirtyä lasipulloon, saahan sen sentään kierrätettyä. Parastahan tietysti olisi luomua lasipullossa, mutta enpä ole vielä löytänyt.

Ps. Tänään tuli vain 25g jätettä.

363vrk jäljellä - 488g jätettä

4 kommenttia:

 1. Ainakin luomuoliiviöljyä saa lasipullossa, eli tämähän on ihan selkeää syrjintää luomurypsäriä kohtaan! ;)

  Melko mielenkiintoinen tämä projektisi, jään mielenkiinnolla seurailemaan! Ehkä täältä sitten löytyy jotain vinkkejä omaankin arkeen sovellettavaksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitokset!

  Sullakin on mielenkiintoinen blogi, on tullut silloin tällöin lueskeltua. Täytyykin taas käydä. :)

  VastaaPoista
 3. Mahtava tämä sinun projektisi! Jäin vain pohtimaan, miksi pidät lasia automaattisesti muovia parempana vaihtoehtona? Muovilla on huono leima, mutta materiaalina se on kierrätyskelpoinen siinä missä lasikin. Muovi voidaan tietenkin myös hyödyntää energiana. Muovi on lasia kevyempi materiaali kuljetusenergiaa ajatellen, toisaalta muovi valmistetaan öljystä. Suosittelen tätä linkkiä:

  http://greenhome.huddler.com/wiki/glass-vs-plastic-packaging

  Google scholarista löytyy lukuisia tutkimuksia aiheesta ainakin seuraavilla sanoilla: glass versus plastics life cycle assessment

  tsemppiä projektiisi,
  Anna Sjövall

  VastaaPoista
 4. Kiitokset palautteesta Anna. :)

  En pidä automaattisesti lasia parempana vaihtoehtona. Päädyin kuitenkin lasipulloon, koska pyrin vähentämään tämän projektin aikana kaiken sekajätteen minimiin. YTV-alueella ei muovia erikseen kerätä, joten näitä ruokaöljypulloja ei pysty kierrättämään. Toisaalta asiaa voi punnita siltäkin kannalta, että kumpi on parempi: pienemmät hiilidioksidipäästöt vaiko pienempi kaatopaikkarasite? Ei ihan helppo kysymys. Asia on tietysti täysin eri muovipulloissa, jotka pystyy kierrättämään. Ja myös lasipulloissa, joita käytetään kymmeniä kertoja.

  Tutkin kuitenkin äsken lisää YTV:n sivuja, ja Sellossa olisi keräyspiste energiajätteelle. Pantittomat muovipullot saisi siis sinne.. Pitää katsoa jatkossa. :)

  Täytyy vielä myös tutkia noita linkkejä tarkemmin.

  Parastahan tietysti olisi kun ei tulisi jätettä lainkaan. :)

  VastaaPoista