keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

NetPosti

Yritys tulostaa tietokoneeltansa laskun, lasku kuljetetaan jakelukeskukseen, sieltä se tuodaan postilaatikkoosi, jonka jälkeen menet näpyttelemään kirjeen takaisin tietokoneelle. Onko tässä mitään järkeä?

Onneksi tähän on ratkaisuna NetPosti. Se on myös ollut minulle kätevä, joskin pieni apu jätteiden vähentämisessä. Sen avulla olen saanut vähennettyä jätteitä viimeisen vuoden aikana yhteensä 14 kirjeellä. Jos kirje painaa 35g, tekee tämä yhteensä 490g. :)

Mutta mikä NetPosti on? Se on periaatteessa Postin tarjoama sähköposti, joka ei kuitenkaan ole ihan tavallinen sähköposti. Sen saa käyttöön pankkitunnuksilla, ja sinne voi valikoida mitkä yritykset lähettävät sinulle kirjeensä sähköisenä. Roskapostia siis ei voi tulla, ja se vain korvaa fyysisen postilaatikkosi. Et voi myöskään lähettää postia lukuunottamatta täytettäviä viranomaiskirjeitä. Lähettäjiä palvelussa on reilut 3000. Kirjeet ovat juuri sen näköisiä kuin paperillakin.

Itse saan palveluun nykyään ainoastaan visalaskut, mutta ennen myös palkkalaskelmani. Toisaalta tuossa onkin 100% saamistani kirjeistä! Palvelu säilyttää kirjeet kuuden vuoden ajan, mutta ne voi myös tulostaa tarvittaessa. Tämä onkin mielestäni paljon kätevämpi kuin perinteinen postilaatikko.

Palvelussa mainostetaan turvallisuutta, arkistointia ja asioinnin helpottamista, mutta itseäni kiinnostaa lähinnä ympäristönäkökulma. Palvelun mukaan jokainen sähköinen kirje säästää 40% hiilidioksidipäästöjä. Paperinen kirje tuottaa 50g päästöjä per kirje, kun sähköinen tuottaa 30g. Mutta! Volyymin kasvaessa päästään sähköisillä kirjeillä lähes 90% säästöön!

Kilpailijana NetPostille löytyy pankkien e-laskut. Toisaalta käyttökohde on silti hieman eri, sillä pankit keskittyvät laskuihin, kun taas NetPostiin voit saada viranomaiskirjeet, palkkalaskelmat jne. Toisaalta NetPostista voi kopioida viivakoodin suoraan nettipankkiin.

Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Voit myös valita että saat kirjeet sekä sähköisinä että paperilla, mikäli ajatus tuntuu aluksi liian vieraalta.

www.netposti.fi

342vrk jäljellä - 2613g jätettä

14 kommenttia:

 1. Hyvä juttu, kävin heti rekisteröitymässä:) Pitää vielä ilmoittaa mainoskuvasto-firmoille, että ei enää kiitos.

  VastaaPoista
 2. Tämä info ei olisi voinut parempaan saumaan tulla - juurihan itse kirjoittelin e-laskusta :) Kiitoksia vinkistä, tuosta on hyötyä!

  VastaaPoista
 3. Löysin tänään tämän blogisi ja todella mielenkiinnolla jään seuraamaan miten projektisi edistyy. Tsemppiä siihen, hieno ja hyvä ajatus!

  Luin kaikki kirjoituksesi läpi ja yksi asia jäi mietityttämään. Jos en väärin katsonut, niin olet tämän projektin aikana saanut tyhjäksi jo kaksi öljypulloa. Tämä ei mitenkään liity tähän ja asia on minulle aivan sama, mutta jäi vaan vaivaamaan miten saat niin paljon öljyä kulumaan? ;)

  VastaaPoista
 4. Hienoa kuulla että tästä vinkistä on ollut hyötyä! :)

  Anonyymi: Käytän yleensä kahta öljyä, ja nuo olivat juuri loppumassa. Ei mulla muuten ihan niin paljoa sitä kulu. ;)

  VastaaPoista
 5. Olen käyttänyt itse Netpostia jo vuosia ja ihmettelen, miksi siitä ei kukaan oikein tiedä. Saan itse laskuja jo aika monelta taholta ja myös palkkakuitin. Koska en saanut aiemmin kuin parilta yritykseltä, soitin postiin ja he neuvoivat, että tarkastaisin paperilaskuista, onko osoite täysin sama kuin netpostissa. Löytyi eroja, jotka korjasin firmoille ja taas tuli uusi lasku netpostiin. Vielä tulee osa paperilla ja pari pankkiin elaskuna, mutta paperia on näiden vuosien aikana vähentynyt kyllä satoja arkkeja.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi: Itse olen myös ihmetellyt tuota. Mutta saattaa olla, että se on vielä tavallaan laajassa testausvaiheessa, eikä sen vuoksi haluta mainostaa sen enempää. Olihan siellä vielä vuosi sitten pieniä lastentauteja.

  Ja omassa palkkalaskelmassa oli myös joskus kirjoitusvirhe, jonka vuoksi ne ei heti tullut netpostiin. Mutta kiva kuulla hyvistä kokemuksista. :)

  VastaaPoista
 7. Myös minä olen erittäin tyytyväinen Netpostin käyttäjä. Itselläni ei jäte- ja ilmastonäkökulma ole ollut käytön aloittamisen syynä, vaan tarve päästä eroon esim. paperisten palkkakuittien arkistoinnista. Ne ovat nyt todella paljon aikaisempaa kätevämmin kaikki löydettävissä Netpostin arkistosta. Ja toki jätekuorman ja hiilidioksidipäästöjen väheneminen siinä sivussa ovat ehdottomasti todella iso plussa!

  VastaaPoista
 8. NetPosti-palvelun maaliskuussa teettämän asiakaskyselyn mukaan palvelu on sekä tarpeellinen että sillä on tyytyväisiä käyttäjiä. Palveluun vastasi lähesä 28 000 käyttäjää.

  Palvelun käyttäjämäärät ovat vahvassa kasvussa. Huhtikuussa 2009 NetPostiin oli rekisteröitynyt yli 165 000 suomalaista.

  Lähettäjiä - yrityksiä ja yhteisöjä - palvelussa on yli 3000 ja tämäkin määrä kasvaa viikottain.

  VastaaPoista
 9. Hmh, miksiköhän tuohon ei ole aiemmin tullut rekisteröidyttyä?
  Mainoskiellotkin on jo, ja tuolta löytyy oppilaitos ja asuinkunta, en kai minä virallisia kirjeitä nykyään muuten saakaan.

  Kiitos vinkistä ja viimeisestä kipinästä!

  VastaaPoista
 10. Mä en saa kuin palkkalaskelman Netpostin kautta, kaikki mua laskuttavat tahot ovat jättäneet Netpostin väliin. E-laskut toimivat hyvin ja viranomaisten sivut ja lomakkeet löytää netistä muutenkin.

  VastaaPoista
 11. Kaikista laskuista, jos mistään, ei saa viivakoodia kopioitua - en ainakaan minä. Netpostin näyttämästä laskusta ei voi kopioida mitään ja jos avaa laskun pdf:nä ja kopioi viivakoodin, saa tulokseksi tämän:
  eli "ei mitään", Wordiin liitettynä tulee parisenkymmentä nollaa. Eikö muilla ole tällaisia kokemuksia?
  Viivakoodin saan tietokoneelle vain viivakoodilukijallani, kun olen ensin laskun tarpeeksi hyvälaatuiselle paperille tulostanut.􀁪􀀝􀀁􀀂􀀁􀀇􀀘􀁙􀀳􀀁􀁇􀀢􀀳􀀁􀀁􀀁􀀟􀀉􀀃􀀅􀀰􀀉􀀕􀁒􀀄􀀋􀀁􀀁􀀝􀁫�􀀝􀀁􀀂􀀁􀀇􀀘􀁙􀀳􀀁􀁇􀀢􀀳􀀁􀀁􀀁􀀟􀀉􀀃􀀅􀀰􀀉􀀕􀁒􀀄􀀋􀀁􀀁􀀝􀁫􀁪􀀝􀀁􀀂􀀁􀀇􀀘􀁙􀀳􀀁􀁇􀀢􀀳􀀁􀀁􀀁􀀟􀀉􀀃􀀅􀀰􀀉􀀕􀁒􀀄􀀋􀀁􀀁􀀝􀁫

  VastaaPoista
 12. Edelliseen viestiin liittyen: ilmeisesti kaikki laskuttajat eivät lähetä oikeanlaatuista viivakoodia, jotkut kyllä.
  Ja näin kertoo Postin palvelu:

  Kukin lähettäjä määrittää itse, missä muodossa se lähettää sinulle kirjeitä ja mitä
  kirjeitä sinulla on mahdollisuus saada sähköisenä. Joiltain yrityksiltä saatat saada
  esimerkiksi laskut sähköisinä, mutta muun viestinnän yhä vain paperilla.

  Sähköinen kopio kohdennetaan Postin osoiterekisterissä olevien nimi - ja osoitetietojen perusteella.

  Jos paperisessa viestissä / laskussa nimi - ja osoitetiedot eroavat Postin
  osoitejärjestelmässä olevasta tiedosta ei sähköinen viesti kohdennu NetPostiin.

  Matchays voi tapahtua myös henkilötunnuksen tiedoilla, jota hyödynnetään esimerkiksi sähköisen palkkalaskelman toimittamisessa.

  Lisäksi kirjeen ohjautumiseen NetPostiin vaikuttaa se, asuuko tai onko samassa osoitteessa asunut muita sukunimeltään tai joltakin etunimeltään samannimisiä henkilöitä. Jos saman sukunimisillä henkilöillä on esimerkiksi sama toinen nimi, ei tällöin tietoturvasyistä sähköistä kirjettä toimiteta NetPostiin lainkaan. Tällä varmistamme, että kirjeitä ei ohjaudu samassa taloudessa asuvien,
  samannimisten henkilöiden NetPostiin.

  Voitko ystävällisesti tarkistaa Sampo-pankin lähettämästä viimeisimmästä paperisesta
  laskusta tarkat nimi - ja osoitetiedot sekä tunnistekoodin.

  Sähköisen tunnistekoodin löydät kirjeen oikeassa laidassa, joka on esimerkiksi muotoa:

  112795 ITELLA 070717 (1) 070717 1441 C29WWV QAACY7B2 232 C1/1 1/1

  Jos tuota tunnistekoodia ei kirjeessä ole, tarkoittaa se sitä, ettei sähköistä
  kirjemateriaalia ole lähetetty sellaisessa muodossa, että se olisi voitu ohjata NetPostiin

  VastaaPoista
 13. NetPosti rokkaa! NetPostissa on nyt mahdollista myös lukea ja tilata digitaalisia lehtiä. Osa lehdistä maksuttomia, mikä ilahduttaa opiskelijaa. Lehdet saa myös arkistoitua myöhempää käyttöä varten. Lisää tällaista sisältöä, vai mitä?

  VastaaPoista
 14. Netposti on suoraa ilmaista yritystukea nettiyhteyksien yksityisille tarjoajille. Siis kansalaisen on ostettava nettiyhteytensä yksityiseltä yritykseltä jotta voisi käyttää netpostia. Niin kauan kun valtio ei tarjoa ilmaista esim. 2 megan kaistaa vaikka langattomana niin en aio aktivoida yhtään mitään. 35 kilometrin päässä oleva kirjastokäyttö ei ole mikään vaihtoehto.Posti kantakoon edelleen kirjeensä paperilla 50 metrin päässä olevaan laatikkoon.

  VastaaPoista