sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Viikko 1

Noniin, ensimmäinen viikko projektia takana. Miten meni? No tässä tulokset: :)

Olen yllättynyt, että jätettä syntyi näinkin vähän. Yhteensä jätettä syntyi siis 625g, joista sekajätteeseen menee 36g. Loput menee joko kierrätettäväksi tai poltettavaksi. Siis vasta vuoden kuluttua tietysti!

Ja poltettavat siis tarkoittavat roskia, joiden kierrätyksestä en ole ihan varma, ja jotka siksi vien vanhemmille takan sytykkeiksi. Näitä ovat mm. pahviset kahvikupit, jauhopussit jne.

Mutta mitäs sitten opin tämän ensimmäisen viikon aikana?

-Jos haluan pienentää jätekilojen määrää, kannattaa panostaa postiin. Pelkästään tuo bonusjärjestelmän kuukausiposti painoi 300g, eli puolet koko viikon roskista!
-Kovia muoviastioita tuli vain yksi, luomu rypsiöljy, mutta jatkossa käytän lasipulloista.
-Styroksirasia tuli silakoista, täytyy tutkia jatkossa tuoretiskejä tarkemmin. Tosin käytän tuon rasian taimikasvatukseen.
-Huom, lisäainekuutioita en käytä. Tyhjensin kaapista vanhan paketin. ;)
-Drinkeissä olen siirtynyt energiajuomista Marli Vital juomiin. Mehutölkit vaikuttavat kuitenkin nekin epäekologisilta, enkä kovin usein viitsi ostaa. Pitäisi tutkia asiaa tarkemmin.
-Lasia syntyy vielä jatkossa

Mutta olen tyytyväinen viikon tuloksiin. :)

4 kommenttia:

 1. Kananmunakennot on biojätettä,

  http://www.ytv.fi/FIN/jatehuolto/lajittelu/kodeissa/lajitteluohjeita/biojate.htm

  ja jauhopussit minä olen käyttänyt biojätepusseina.

  Mielenkiintoinen blogi sinulla!

  -minna

  VastaaPoista
 2. Hei kiitokset!

  Kanamunakennot tosin vien vanhemmille kuitenkin, koska heillä on muutamia maatiaiskanoja, ja kennoissa on helppo antaa munia vieraille.

  Mutta noita jauhopusseja alan kyllä käyttää biopusseina. Siis sitten vuoden päästä. :)

  VastaaPoista
 3. Mehusta tulee vähiten jätettä, jos tekee itse omat marjamehunsa tai saa/ostaa tutulta/sukulaiselta, jolle voi viedä tyhjät pullot. Kerrostaloasukkikin saa tehtyä mehunsa - marjat voi ostaa jollei esim. vanhemmilta saa, ja mehumaijan saa tod.näk. jostain lainaksi.

  Samalla lähiruokaa, toisin kuin hedelmämehut!

  VastaaPoista
 4. Yleensä olen saanut vanhemmilta marjamehuja, kun he sitä syksyisin tekevät. Vuosi pari sitten lopetin kuitenkin niiden juomisen, kun niissä oli niin mielettömästi lisättyä sokeria. Onnistuuko noiden tekeminen helposti ilman lisättyä sokeria? Kun nykyään olen pyrkinyt eroon kokonaan valkoisesta sokerista.

  No, voisinhan toisaalta googlettaakin. Mutta hyvä että mainitsit, olisin saattanut unohtaa koko asian. :)

  VastaaPoista