torstai 16. heinäkuuta 2009

Hedelmien ja marjojen kuivaaminen

Kesä on parhaimmillaan, marjat alkavat olla kypsiä ja lämpöäkin on ainakin välillä. Marjaa tuleekin niin paljon, ettei kaikkea kerkeä edes syömään. Onneksi!

Kuivaaminen onkin mitä parhain keino säilöä kesän vitamiinejä talven yli. Ja jokaisella pitäisi olla mahdollisuus hakea metsän antimia, sillä sen takaavat jokamiehenoikeudet. Kuivattavaksi kelpaakin lähes kaikki mikä mieleen tulee. Itse olen kokeillut nokkosta, mansikkaa, omenaa ja seuraavaksi mustikkaa. Mutta jopa kurkkua, vesimelonia ja lihaa on mahdollista kuivattaa.

Rakensin puusta ja hyttysverkosta kuivatusalustan marjoille, mutta kokemusta sen käytöstä ei vielä sen enempää ole. Omenaviipaleiden kuivatus onnistui kuitenkin viime vuonna todella hyvin, ja maistuvat vieläkin maukkailta. Ehdottomasti lisää tänä vuonna!


Marjojen kuivaaminen syötäväksi on hyvä keino pienentää ympäristön kuormitusta sekä jätemääriä. Etenkin jos kuivaa ulkona auringossa, mutta kasvikuivurikin hoitaa homman käsittääkseni suhkoht pienellä sähkönkulutuksella. Pahimpana on kuitenkin sähköhella, jota en voi suositella kuivaamiseen. (Enkä tietenkään autolla marjametsään ajamista). Kuivuria ja hellaa onkin pohdittu enemmän kemikaalicocktailissa.

Kuivatuksella on muutamia selviä etuja:
-Säilöntä ei vaadi energiaa
-Vitamiinien hyvä säilyvyys
-Ei kuumennettu (Eli vitamiinit säilyvät paremmin ja sopii raakaruokailijoille)
-Rahalliset säästöt
-Marjat ovat terveellisiä, ja etenkin talvella niitä tulee syötyä liian vähän

Kuivaamisessa vaan pitäisi olla kuiva sää, joten toivotaan hyviä kesäpäiviä. :)

8 kommenttia:

  1. Kiintoisa projekti ja blogi! Kiva kun löysin tänne :) Kuivuri asia pitäisi itselle löytää, niin sais pihan tuotoksia talven varalle talletettua.

    VastaaPoista
  2. Harmi että metsien marjasato taitaa kärsiä paljon tänä vuonna.. Mutta todellakin, kuivaaminen on huippu juttu! :D
    On muuten hienoa kun rakennat ja väsäät aina kaikkea itse, kuten tuon kuivausalustan ja joskus sen kasvivalon.

    VastaaPoista
  3. Itse olen kuivannut ainakin yrttejä ja omenaviipaleita kattoon ripustetuissa langoissa/naruissa. Omenatkin kuivuivat sisätiloissa parissa päivässä pakkauskuntoon. Eikä meillä edes ole kovin lämmintä.

    VastaaPoista
  4. Kasvikuivurin hankintaa tosiaan pitäisi katsoa. Ei se ulkona kuivaaminen niin helppoa ollutkaan.. :)

    Kyhäsin myös kuivatustelineen omenaviipaleille viime vuonna, mutta pitäisi tehdä parempi. Solmin lankaan grillitikkuja 20cm välein ja pistin pyykkitelineestä roikkumaan patterin päälle. :D Mutta niinpä tietysti, kannattaisihan ne pistää sinun tavallasi suoraan narulle kattoon. Aina oppii. :)

    VastaaPoista
  5. Onko noista erisäilöntätapojen vitamiini yms. pitoisuuksista mitään tutkittua tietoa? Olen itsekkin kiinnostnunut marjojen ja hedelmien säilömisesta talven varalle. Lueskelin että kuivaus tuhoaisi vitamiineja enemmän kuin esim. pakastaminen tai hillottaminen, kuinka on?
    Kuivaaminen varmastikkin olisi ekologisin valmistus keinoista, mutta tosiaan jos haluaisi taas mahdolisimman ns. kovan c-vitamiinin lähteen mikäköhän olisi paras tapa?

    VastaaPoista
  6. Näin olen myös käsittänyt, että pakastaminen säilyttää parhaiten C-vitamiinin. Tutkittua tietoa en löytänyt, mutta arktisetaromit.fi sanoo näin:

    "Kuivaaminen soveltuu kaikille marjoille. Kuivaamisessa tuhoutuu lähinnä C- ja A-vitamiineja, mutta muut ravintoaineet säilyvät hyvin. "

    Pakastetut ja kuivatut marjat ovat kuitenkin sen verran erilaisia, että itse säilön molemmilla tavoilla. Esim. mansikkasose sopii tiettyihin ruokiin, kun taas kuivatut mansikkaviipaleet sopivat naposteltavaksi. Ehdottomasti enemmän kuitenkin löytyy tavaraa pakkasesta.

    VastaaPoista
  7. Itse kuivaan mustikoita, omenasiivuja ja sieniä varaavan takan päällä. Takka kuumaksi, mustikat, omenasiivut ja sienet pullapellille ja pellit takan päälle. Koti lämpenee ja marjat/omenasiivut /sienet kuivuu. En suosittele kuitenkaan kesähelteellä, mutta syksyn viiletessä mukavaa.

    VastaaPoista
  8. Kuivatun omenan C-vitamiinipitoisuus Finelin mukaan n. 4 mg/100 g. Tuoreen omenan 12 mg. Luulisi kuivatussa olevan moninkertainen määrä tuoreeseen verrattuna. Siis C-vitamiinin täytyy hävitä kuivatuksessa. Onko näin todella?

    VastaaPoista