keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Pärjäisitkö 20 litralla vettä päivässä?

Törmäsin Hesarin sivuilla hauskaan kaksiosaiseen videoon, joka on vähän samantapainen kuin minun projektini. Mies aikoo selvitä alle 20 litran vesikulutuksella päivässä!

Harmi vaan ettei videoista tullut sen enempää tietoa, että miksi tekee, kuinka kauan kestää, mistä tuo 20 litraa tulee jne. Tosin veikkaan että keskivertoasukas maapallolla käyttää tuon verran, kun suomalainen käyttää sen ~160litraa vuorokaudessa. Videot kuitenkin liittyvät Hesarin seuraavaan teemajulkaisuun, jonka aiheena on vesi.

Videot kestävät vain 2-3 minuuttia, joten kannattaa katsoa. :)

Osa 1: Mihin suomalaisten talousvesi uppoaa?

Osa 2: Pienillä nikseillä suuriin säästöihin?

5 kommenttia:

 1. pesukone
  - 1 pesu (eko) 60 litraa
  astianpesukone
  - 1 pesu 15 litraa

  siitä tulee jo 75 litraa... vessakäynti 4 litraa kerta... helposti 20 litraa vuorokaudessa. 100 litraa tulee jo noista ilman, että käy suihkussa tai mikä tärkeintä, nauttii vettä.

  plus kaikki sähkö, mitä pesukoneisiin yms. menee.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kysymästä. Päivitän tilannetta. :)

  VastaaPoista
 3. Mun mielestä 4 litraa vessanvetoon on aika optimistista, näin teknillisessä yliopistossa asiaa opiskelleena sanoisin, että suurimmassa osassa tapauksista todellisuus lienee enmmänkin 6-10 litran luokkaa. Joskus on laitettu vessan vesisäiliöön tiiliskivi tai täysi vesipullo vähentämään tilavuutta, mikä on yksi kamalalimmista teoista ikinä! Talojen (ja yhdyskuntien) viemäröinti on rakennettu tietyn virtaaman varaan. 70-luvulla on laskettu, että päivittäinen vedenkulutus on 300 litraa päivässä henkeä kohden ja voi vain kuvitella, että jos tämä vähenee sataankin litraan, on tukosten yms. määrä ja riski huomattava. Voi siis tulla iso remppa ja paljon uusia hankintoja, jos viemäröintiä liiaksi sörkkii. Kun rakentaa uutta tai viemäriremppaa vanhaa, kannattaa ehdottomasti miettiä, mikä vedenkulutus on nyt ja mikä tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 4. Hmm. Hyvä tietää. Olen myös kuullut noista vesisäiliöön pistetyistä pulloista, mutta parempi kun ei lähde tuollaisia laitteita itse tuunailemaan. Kiitos vielä infosta. :)

  VastaaPoista