maanantai 19. lokakuuta 2009

Kidneypapujen kasvatusta

Kidneypavut kuulostavat aika eksoottisilta. En ole kuullut koskaan niitä kasvatettavan Suomessa, ja kaupan kidneypavut tulevatkin yleensä jostain kaukaa, kuten Kiinasta. Googlestakaan ei löytynyt kasvatuskokemuksista Suomessa.

Kokeilin kuitenkin alkukesästä miten näiden kasvatus toimisi täällä. Maltillisesti laitoin vain muutaman pavun itämään, ja onnistuneen itämisen jälkeen siirsin taimet kasvihuoneeseen. Toisen taimen söi sorsat, toinen selvisi. Melko hoitamattomaksi se jäi, mutta tulosta tuli silti! Palkoja pieneen ~25cm korkeaan kasviin tuli 4-5, jossa jokaisessa viitisen papua.

Istutin taimet vasta kesäkuussa, joten todennäköisesti näiden kasvatus olisi mahdollista ulkoilmassakin. Vielä lannoituksella ja runsaammalla kastelulla tulokset voisivat olla aivan toisenlaisia.

Kuvassa on oikealla omat pavut, ja vasemmalla kaupan luomupapuja. Varmaan vasemmanpuolisetkin ovat olleet paremmassa kunnossa, mutta ostin ne jo keväällä.

Kaikenkaikkiaan siis hyvin helposti kasvatettavia, ja pitääkin koittaa ensi kesänä vähän useammalla taimella. :)

7 kommenttia:

  1. Sattuipas somasti tämä postaus: söin nimittäin tänään lounaalla kidneypapuja :)

    Kasvissyöntihän on lihansyöntiä ekompi vaihtoehto, mutta toisaalta on tullut mietittyä näitä kaukaa rahdattujen papujen ym. hiilijalanjälkeä. Sitähän voisi tosin lohkaista ison osan papukiintiöstään vaikkapa kotimaiselle härkäpavulle, joka muuten on lempparipapuni - ja näköjään kaapista loppu. Pitääkin siis seuraavalla Ekoloreissulla ostaa ekokynttilän lisäksi härkäpapuja :)

    VastaaPoista
  2. Hei jos sulla on hyviä härkäpapureseptejä niin julkaise ihmeessä blogissasi. Tai pistä sähköpostilla!

    Noi härkäpavut on halpoja, varsinkin jos ostais suoraan tuottajalta(1,5€ 10kg säkissä), mutta ei oikeen oo maukkaita reseptejä.

    Mut pitää itekin käydä taas tuolla Ekolossa. :)

    VastaaPoista
  3. Jotain reseptipostailua voisin vaikka tuossa viikonloppuna tehdäkin - tänään kipaisen nimittäin hakemassa härkäpapuja joten kokkailua on tiedossa :) Yksi ihan maukas resepti on härkäpapumuussi, joka siis korvaa perunamuussin.

    VastaaPoista
  4. Hei tämäpäs kiinnostavaa, että sait satoa kidneypavusta Suomessa! Tosin kasvihuone ilmeisesti on vaatimus siinä. Muutenhan tämä suomalaisten palkokasvien kirjo on tosiaan vaatimaton, juuri mainitsemanne härkis ja tietenkin vanha tuttu herne. Härkäpapua eli fava - papua käytetään yleisesti esim. Egyptissä, ja suosittelen tsekkaamaan esim. foul medames - reseptin, siitä ei makua puutu! Härkäpapua sarvista - kirjassa on myös hyviä ideoita kotimaisten palkokasvien käytöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Suomessa myös muut papukasvit kasvavat : "Pavut (ruusupavut ja härkäpavut sekä tarhapavut: salko- ja pensaspavut) ovat yhtä helppoja viljellä kuin herneet, mutta viileinä kesinä niiden sato saattaa jäädä heikoksi. Etenkin viileä alkukesä hidastuttaa kasvuun lähtöä. Etelä-Suomessa viljely onnistuu kuitenkin yleensä hyvin, pohjoiseen päin mentäessä satoa saadaan varmimmin katteen alta."

      http://www.pellervo.fi/pellervo/kp5_05/palkokasvit.htm

      Kidneypapu kuuluu siis tarhapapuihin. =)

      Poista
  5. Hei Joni,
    löysin tämän sinun juttusi kun etsin tietoa kidneypavuista,,kipinän tähän sain "laihdutustuotteesta" nimeltä glucosanol jota käytetään blokkaamaan hiilareita ja jossa on vaikuttavana aineena kidneypavussa olevaa proteiinia,, mielenkiintoista eikö ?=)
    Ajattelin sitten että olisiko vaikeaa kasvattaa itse niitä papuja ja ilmeisesti se onnistuu suomessakin..
    Eli millaisista pavuista (mistä sait/ostit)sinä aloit kasvattamaan taimiasi? Ja toinen kysymys, täytyykö niitä papuja keittää 1-2 tuntia ennen kuin voi syödä, koska niissä myrkkyä ?
    Jos viitsit vastata olen hyvin kiitollinen =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Indigosielu,

      Vastaus tulee vähän myöhässä, mutta toisaalta nyt on taas uusi satokausi alkamassa. ;)

      Kokeilemani Kidneypavut olivat ihan tavallisia luomupapuja Ekolosta. Pitääkin taas koittaa!

      Kypsentämisestä en muista ulkoa, mutta google kyllä tietää kertoa. :)

      Poista