lauantai 24. lokakuuta 2009

Syksyn valaistuksesta

Syksy tulee hyvää vauhtia, ja etenkin viime päivät ovat olleet niin pimeitä ettei mitään rajaa. Ei siinä sinänsä mitään, luonnollistahan se on. Rupesin kuitenkin miettimään vähän himmeämpää ja vähemmän sähköä kuluttavaa valaistuista kuin nykyiset kirkkaat energiansäästölamput. Ei pelkästään sähkönsäästön, vaan ihan luonnollisuuden vuoksi. Mitenköhän jatkuva yöhön asti kestävä kirkas keinovalo vaikuttaa ihmiseen?

Monet rupeavatkin käyttämään kynttilöitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikäli käyttää kynttilöitä joka päivä pitkään, ei parafiinikynttilöitä(se yleisin) voi suositella. Parafiiniä syntyy öljynjalostuksen yhteydessä ja sillä on karsinogeenisiä vaikutuksia. Hyvä vaihtoehto on esim. soijakynttilä, josta linkissä kerrotaan enemmän.

En kuitenkaan ole kynttilämiehiä, joten rupesin etsimään LED-lamppuja. Kirkkaudessa ne eivät peittoa nykyisiä lamppuvaihtoehtoja, mutta pienemmässä valaistuksessa omaavat varsin hyvän teho/kulutus suhteen.

Kaupoista löytyy tällä hetkellä yksi (todennäköisesti)hyvä vaihtoehto, joka on kuvassa oleva Osram Parathom. 1,6-2W kuluttavien mallien valotehon pitäisi vastata 10-15W hehkulamppua. Siis aivan riittävästi tunnelmavalaistukseen.
MUTTA! Se hinta! Näistähän revitään hirveät katteet. Clas Ohlsonilta olisi saanut 9,90€, mutta olivat loppu. Cittarissa olisi maksanut 15€, Anttilassa 18€ ja ST1:n verkkokaupassa 25€! Eikä varmasti Clas Ohlsonkaan myy tappiolla.

Käyn kuitenkin maanantaina kysymässä milloin tuota tulee lisää, vertailen 15W hehkulamppuun ja pistän raporttia itse lampusta sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti