sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Viikko 40

Uusivuosi juhlittu ja lupaukset vielä tekemättä. Mutta ei kait vielä ole liian myöhäistä? Voisi tulostaa pari hyvää ajatusta ja pistää seinälle muistuttamaan täksi vuodeksi. Näin teen!


Päivä 280 - 25 774g jätettä

7 kommenttia:

  1. Moi!
    Samanlaista tutkimusta täälläkin, miksei siis meistä tietämättä josssain muuallakin?

    Voisit ehkä laittaa jonkinlaisen kehitys- tai vinkkilinkin. En sellaista löytänyt ainakaan ihan helposti.

    Tein sähköinventaarion, KAIKISTA sähköä kuluttavista laitteistani, rannekellosta hellaan ja kaikki siitä väliltä. Minimaalisesta kulutuksestani huolimatta kulutukseni vuositasolla on melkein megawattitunti! Lisäksi jostain Kemiran sivuilta löytyi veden kulutukseen liittyvä vesijalanjälkimittari, jossa on tosin mielestäni joitain epävarmuustekijöitä.

    Kaupan päivittäistavaroista puuttuvat joistain edelleen lahjakkaasti kierrätysmerkinnät. S-marketin X-tra -lihapullapaketissa lukee, että "pakkausmateriaali: muovia" (!). Pepsodent-hammastahnassa kierrätykseen kehottava merkki, muttei sitä, mitä muovia tuubi on. Asiasta tehty selvityspyyntö Unileverille, vaan mitään ei kuulu. Fazerin patongissa paperi-muovikäärö, ja maininta, että voidaan käyttää energiajätteenä. Tunnetusti bensiini, dieselöljy, muovit, jopa PVC, palaa, joten voidaan käyttää lämmön (energian) tuottoon, mutta miten lienee ympäristövaikutukset? Maukkaan patongin valmistaja ei ehkä ole ympäristökemian asiantuntija? S-marketin Rainbow-teessä on niittejä teepusseissa, jotka urheasti nipsautan pihdeillä metalliosastoon. Näin ei ole Lidlin Lord Nelson -teessä, joka voidaan suoraan laittaa biojätteeseen.

    Tupakka-askeissa ja muussa pakkaamisessa on paljon luokittelematonta tunnistamatonta muovia, jonka kierrättäminen on epäselvää. Haaveilen jollain tavalla kuumentavani ja valavani tai prässääväni jätemuovista kierrätettyjä käytöesineitä. CD-levyistä on tekeillä valaisimien heijastimia. Kuka keksisi VHS- ja C-kaseteille kierrätyskäyttöä (paitsi tietenkin käyttö aivan loppuun ensin)? VHS-kasetteja tuli tuossa jäämistönä luokkaa 500 kpl, painavat älyttömästi! Mitä tehdä kodinkoneiden kovalle kotelointimuoville (paitsi vain heittää romulavalle)?

    Tutkin Stirling-moottorin tekoa, kaiken jätteen voisi polttaa ja pyörittää sillä generaattoria, pumppua tms.

    VastaaPoista
  2. Ihan mielenkiinnolla - mitä teet sitten kun tämä vuosi on tullut umpeen? Vietkö roskat roskiin? D:

    VastaaPoista
  3. Anonyymi: Esim. Secco (seccoshop.com) tekee kaikenlaisesta muovijätteestä ja esim. autonrenkaista koruja, laukkuja jne., joten ehkä he ottaisivat vastaan materiaalilahjoituksena noita kasettejasi? :)

    VastaaPoista
  4. Jotenkin nyrjäyttävää että sulta on tullut vaan 25 kiloa jätettä noin vuodessa. Tiedostan kyllä, että projektia on jäljellä vielä 4 kuukautta, mutta silti.

    VastaaPoista
  5. Minne on Joni hukkunut?

    VastaaPoista
  6. Anonyymi: No sulla on todella minimaalinen kulutus jos pääset 1 000kWh vuositasolle. :) Kun sitten on näitä jotka kuluttaa 20 000kWh/v. Itselläni kulutus noin 1500 vuodessa, ja pyrin säästämään mahdollisimman paljon.

    Olen käsittänyt että noi teepussien niitit voi heittää biojätteeseen, sillä ovat niin pieniä että haurastuvat ja murenavat multaan. Pitääkin tarkistaa että näin varmasti on..

    Mutta aikamoiset suunnitelmat sulla. :D Tosin olen nyt viime aikoina miettinyt tuulivoimalan pystyttämistä vanhempien maatilalle, joka ikäänkuin kuittaisi oman kulutukseni ja vielä vähän enemmänkin. Tällainen ~500W systeemi verkkoinvertterin kanssa maksaisi noin 2 000€. Takaisinmaksuaika noin 10v.

    VastaaPoista
  7. Moona: Kaikki mahdollinen kierrätykseen. Suurimman osan muoveistakin voi laittaa energiajakeeksi.

    Suvi: Hengissä ollaan, kiitos huomiosta. :)

    VastaaPoista