tiistai 28. heinäkuuta 2009

VR ja e-lippu

VR on ottanut teemakseen ympäristöystävällisyyden. Sivujen punainen väri on vaihtunut vihreään ja ympäristöystävällisyyttä mainostetaan sivuilla siellä sun täällä. Onneksi puheet eivät ole jääneet vain puheiksi!

Uusilta(ainakin melko uusilta) ympäristösivuilta löytyy yhtiön tekemät ympäristölupaukset, ja toivon, että jokainen lupaus oikeasti täytetään vuoteen 2012 mennessä. Näitä ovat mm:

-VR puolittaa junaliikenteen hiilidioksidipäästöt
-VR vähentää matkustajakohtaista energiankulutusta 20%
-VR parantaa matkaketjujen toimivuutta ja lisää yhdistettyjä kuljetuksia (Eli rekkaliikenteen siirtoa raiteille)

Mutta löytyipä VR:ltä uudistus joka höydyttää roskaprojektianikin. Nimittäin e-lippu, jota ei tarvitse enää tulostaa! Lipun saa nyt suoraan kännykkään, ja näin selviän yhdellä paperilapulla vähemmän. On ehkä aika pieni vaikutus, 5-10 lipun verran vuodessa, mutta pienistä puroista se jokikin kasvaa. Ja mukavinta on löytää aina keinoja vähentää kulutusta. :)


On tietysti selvää, että raha tässäkin puhuu ja tällä pyritään lisäämään junaliikenteen suosiota. Hienoa silti, että asiakkaita pyritään saamaan konkreettisilla ympäristöteoilla. Valinnoilla on vaikutusta!

Lisäys:
Konduktööriltä saikin pienen kuitin, joten ihan roskaton tuo matkustustapa ei ollutkaan.

8 kommenttia:

 1. Konnarit (tai niiden lukulaitteet) tuntuu tosin diggailevan huomattavasti enemmän paperiversiosta. Ei paljon asiakaspalvelun iloa näy naamasta kun kertoo ettei ole paperiversiota.

  VastaaPoista
 2. Juttu- ja/tai linkkvinkki:

  http://www.vihreapolku.info/

  "Vihreäpolku.info on Turun ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijoiden tuottama ja ylläpitämä ympäristösivusto.

  Vihreällä polulla teoria kohtaa käytännön. Sivuilta löytyy vinkkejä, kuinka kestävän kehityksen periaatteita voi toteuttaa arjessa. Kävijää odottaa ajantasalla oleva ja kattava kokoelma vaikutusmahdollisuuksia."

  VastaaPoista
 3. ...sekä tämä, haulla löytää lähimmän kierrätyspisteen omalta paikkakunnalta:

  http://www.kierratys.info

  VastaaPoista
 4. Ihmettelen myös lentoyhtiöiden käytäntöä: sain aamulla tekstiviestin johon vastaamalla tein lähtöselvityksen illan lennolle. Nyt lähtöselvitys on tehty, mutta kas kas: "boarding pass is required". Eli joudun kuitenkin printtaamaan sen paperin joko netistä tai lentoaseman kioskilta. Mitä järkeä?

  VastaaPoista
 5. Pakko kommentoida nyt tuohon e-lippuasiaan. jos miettii perinteistä paperilippua ja metallistatehtyä mekaanista leimauslaitetta jolla napsautetaan paperilippuun leima ja sitten vastaavasti tietokonetta jolla lipun ostaa, konnarin elektronista akulla toimivaa laitetta ja vieläpä matkustavan ihmisen kännykkää niin on paperittomuusbuumi kyllä saanut ihmiset sulkemaan silmänsä oikealta hirviöltä: elektroniikkajätteeltä. Elektroniseen lippukäytäntöön verrattuna ei ihmisten paperiset junaliput paljoa paina. Itse olen ollut pari vuotta ilman kännykkää ja uskon että se on latauksineen paljon suurempi säästö ekologisessa jalanjäljessä kuin satunnaiset paperiliput.

  VastaaPoista
 6. PakkoJatkokommenttia: Viimeksi vuoden alussa 2011 VR:llä matkustaessa vaikka olikin tulostettu e-lippu? kai, niin kyllä konnari silti käyttää sen lukemiseen omaa elektronista laitettaan ja tulostaa toisen lapun, jonka sitten musteleimasimella leimaa.

  VastaaPoista
 7. Lisäksi jokainen lippu on tallennettu serverille jonka ylläpitäminen kuormittaa omalta osaltaan luontoa. Ei taida olla vielä tänä päivänäkään selkeää näyttöä tai tutkimusta siitä säästääkö e-lippu (kirja/kirje etc.) luontoa sen enempää kuin kierrätettävä paperi.. Vai jopa vähemmän?

  VastaaPoista