tiistai 6. lokakuuta 2009

Mitä kartonkikeräykseen?

Itselläni oli aluksi epäselvää, mikä soveltuu kartonkikeräykseen ja mikä ei. Ja tuskin olen ainoa. Tavallinen pahvi ja kartonki ovat tietysti helppoja, mutta entä muovikorkilliset mehukorkit ja alumiinipinnoitetut kermapurkit? Entä tarvitseeko muovikorkkeja poistaa? Entä kananmunakennot tai siirappipakkaukset?

Onneksi tämäkin on on tehty kuluttajalle hyvin helpoksi. Kartonkikeräykseen nimittäin kelpaavat kaikki puhtaat kartonkipakkaukset, jotka voi kaupasta tuoda kotiin! Mukaanlukien alumiinivuoratut ja muovikorkilliset pakkaukset sellaisenaan. Tärkeää kuitenkin on, että pakkaukset ovat puhtaita! Muuten ne voivat pilata koko keräyserän. Lue vaikka tästä. (Lisäys: tieto on peräisin tältä YTV:n sivulta)


Mitä sitten tapahtuu tälle kartongille, jossa on mukana alumiiniä ja muovia?

Suomessa tuotettu keräyskartonki paalataan ja viedään raaka-aineeksi Varkauteen, jossa on Suomessa kehitetty ainutlaatuinen kartongin kierrätysprosessi. Kartonkikuitu pestään irti muovista ja alumiinistä. Jälkimmäisiä kuumennetaan niin, että muovi kaasuuntuu ja poltetaan energiaksi. Alumiini erottuu pieniksi palloiksi ja toimitetaan kierrätykseen.

Ja jos et vielä kierrätä kartonkia, niin tässä kolme syytä kierrätää:

-Kartongin keräys on taloyhtiöllesi halvempaa kuin sekajätteen
-Kartongin kierrättäminen vähentää uusioraaka-aineen tarvetta
-Kartongin kierrättäminen vähentää kaatopaikkojen metaanipäästöjä

Siispä huuhtele, anna kuivua, litistä tiiviiksi ja kierrätä!

8 kommenttia:

 1. Niin mitenkäs ne kananmunakennot? Itse panen kennot kuivikkeeksi biojätepussin pohjalle, mutta olisiko niiden paikka kuitenkin paremmin kartongeissa?

  VastaaPoista
 2. Oon miettinyt, että onko niillä alueilla, joissa kerätään energiajätettä, mitään mieltä laittaa pahvia ja muuta muovia/alumiinia sisältämätöntä kartonkikeräykseen?

  Asun Turussa, ja täällä pahvit poltetaan energiaksi, joten eikai niitä ole mitään järkeä kuljettaa Varkauteen poltettavaksi? Nestekartonkipakkaukset tietysti kannattaa laittaa kartonkeräykseen.

  VastaaPoista
 3. Aino-Maija: No kumpikaan ei varmasti ole huono vaihtoehto, joten en kyllä osaa sanoa kumpi olisi parempi. Itse taidan jatkossakin pistää kuivikkeeksi. :)

  Elina: Siis Varkaudessahan kartongit kierrätettäisiin raaka-aineeksi teollisuuden tarpeisiin(mm. wc-paperhylsyt), mutta paha lähteä sanomaan kumpi kuluttaa enemmän luonnon resursseja. Aika varmasti ne kuljetetaan kuitenkin rekalla Varkauteen. Koitan selvittää tuota jostain!

  VastaaPoista
 4. Mites se huuhteluun kuluva vesimäärä? Joku jogurttipurkki on haasteellinen huuhdella. Samaten metallijätteistä tonnikalapurkit, joissa kala on ollut öljyssä. Ei lähde pelkällä vedellä.

  VastaaPoista
 5. Itse huuhtelen näin: Ensin jogurtit valumaan lasiin 10-15 minuutiksi, jolloin sitä jää aika vähän. Sitten pari desiä vettä, korkki kiinni ja kunnon ravistus. Vielä toinen kerta 1-2dl vettä ja ravistus. Pitäisi tulla puhdasta. Tuo vesimäärä yhteensä on melko pieni.

  Tonnikalapurkit ja vastaavat olen tiskannut viimeisenä, jolloin ylimääräistä tiskiainetta/vettä ei kulu. YTV:n sivut taas kertovat että huuhdellut metallitölkit käyvät, joten luulisi sen riittävän. :)

  VastaaPoista
 6. Pakko kommentoida jogurttitölkkien huuhtelusta kartonkikeräystä varten:

  Lopussa oleva jogurttitölkki?

  Vaihtoehto #1
  1. Valuta viimeiset juoksevat tilkat lasiin
  2. Terävä veitsi käteen - ja halkaise tölkki
  3. Syö molemmat puolet tarkasti loppuun lusikalla, tai anna siistempi pohjaosa kaverille /lapselle (hitti, ja lapsikin osaa kyllä tölkin halkaisun, jos osaa veistä käyttää)

  Vaihtoehto #2
  1. Avaa tölkki kokonaan, siis ei vain nokaksi, vaan koko tölkin suu auki
  2. Avita tölkin sisällön valumista syömäkuppiin pitkävartisen nuolijan avulla

  Vaihtoehto #3
  1. Kuten edellä
  2. Tehosta huuhtelua tarkoitukseen varatun tiskiharjan avulla

  :)

  Ja lopuksi supervinkkini kaikille nestekartonkipakkausten huuhtelijoille ja litistäjille:

  Tiskipöydän yllä oleviin kaakeleihin imukupilla kiinnitettävä lankakori on näppärä ja siistinoloinen tölkkien kuivattelupaikka.

  VastaaPoista
 7. Pakkausten likaisuus voi pilata koko erän???
  Mistä olet löytänyt tällaisen ohjeen?
  Käsittääkseni huuhtelua toivotaan
  mm. hajuhaittojen vuoksi.

  VastaaPoista
 8. Arska: Kiitos vaihtoehdoista :)

  Anonyymi: Kiitos tärkeästä palautteesta! Tuossa linkissähän sitä ei lukenut, vaan YTV:n sivuilla. Korjaankin kirjoituksen heti!

  http://www.ytv.fi/FIN/jatehuolto/lajittelu/kodeissa/lajitteluohjeita/kerayskartonki_ja_kartonkitoltit.htm

  "Älä laita keräysastiaan likaisia tai ruokaa sisältäviä pakkauksia, ne ovat sekajätettä. Homeiset, märät tai rasvaiset pahvit voivat pilata koko keräyskartonkierän. "

  VastaaPoista