sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Kaupunkihelmiä Leppävaarassa

Leppävaara, tämä Espoon suurin lähiö, on paljon muutakin kuin Sello ja vanhan puolen denat.

Olin kerran aikaisemmin bongannut eräältä parvekkeelta aurinkopaneelin, ja tänään halusin selvittää onko paneeli ainoa laatuaan, vai löytyisikö tästä kaupunkikeskuksesta enemmänkin merkkejä tulevista energian tuotantomuodoista. Homma olikin niin mielenkiintoista että polkupyörällä katuja ja polkuja kierrellessä kilometrejä kertyi lähemmäs 14.

Ensimmäisenä poljimme pienelle aurinkopaneelille, jonka olin jo bongannut alkukesästä. Arvioni tuosta on 50-60W, ja yksittäisenä paneelina se on todennäköisesti kytketty akkujärjestelmään.

Seuraava kohde löytyi Säterinmetsän päiväkodista, nimittäin pieni tuulimylly.

Säterinmetsältä on lyhyt noin kilometrin matka Ruusutorpan koululle, josta löytyi lisää merkkejä kestävästä rakentamisesta; viherkatot sekä alaovella sijaitsevat aurinkopaneelit. Lisäksi taustalla näkyy erään kerrostalon katolla huomattava määrä lämpökeräimiä, todennäköisesti käyttöveden lämmittämiseen.
 Alaovella olevat aurinkopaneelit. Ilmeisesti Espoon kaupunki testaa päiväkodeissaan/kouluissaan uusiutuvia energiamuotoja. Hienoa toimintaa, vaikkakin näin pienessä mittakaavassa merkitys jääkin lähinnä symboliseksi.

Ja lopuksi esittelen ehkä kauneimman sisäpihan Leppävaarassa. Pihan poikki kulkee puro, jota reunustaa kauniit istutukset sekä pari puron ylittävää siltaa. Lisäksi talon katolla on lämpökeräimet:

Yhteenvetona voin sanoa, että yllätyin suuresti miten paljon asioita voikaan todeta ihan lähiympäristöstäkin pitämällä silmät auki ja kääntymällä poluille, joita ei arjessa huomaa. Lähimatkailua parhaimmillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti