keskiviikko 22. elokuuta 2012

Päästötöntä ruohonleikkuuta - Fiskars Momentum

Monen monta vuotta minulla oli arkkivihollinen, pakollinen joka viikkoinen paha, joka soti kaikkia perusarvojani vastaan. Nimittäin polttomoottoriruohonleikkuri.

Nämä äänekkäät koneet pitävät melua ja syöttävät karsinogeenejä käyttäjälleen. Vaikka bensan kulutus onkin pientä, puuttuu pienkoneista pitkälti suodattimet, jolloin päästöt ja pienhiukkaset kulkeutuvat suoraan lähiympäristöön - eli ruohonleikkaajan hengitettäväksi. Kelaleikkuri puolestaan ei tullut kuuloon nurmikon koon vuoksi, koska vanhallakin leikkurilla leikkuu kesti 3-5h. Sama koski sähköruohonleikkureita.

Kunnes sitten eräänä päivänä törmäsin netissä Fiskarsin mainokseen uudenlaisesta kelaleikkurista, Fiskars Momentumista. Eli suorinta reittiä K-rautaan, vähän tinkimistä ja antamaan laite sopivasti isälle synttärilahjaksi. Käyttökokemusta ollaankin sitten kerätty kaksi kesää tätä arvostelua varten.

 
Käyttö

Suoraan sanottuna leikkaaminen Momentumilla on mahtavaa. Laite on äänetön, pientä huminaa lukuun ottamatta, joten nurmikon voi leikata halutessaan mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Testatusti laitteella on leikattu kello 06.00 herättämättä talon väkeä!

Leikkuri on nopea leveän leikkurin ansiosta. Kela heittää leikatun ruohon eteen, jolloin se ei tule jaloille. Haittapuolena käyttö menee raskaaksi, jos leikattava nurmikko on pitempää. Tähän tosin Fiskars tarjoaa nykyään keräintä, jota en ole vielä päässyt testaamaan.

Lisäksi kelaleikkuri on nurmikolle parempi vaihtoehto, sillä se leikkaa kauniisti ruohot, kun taas perinteinen leikkuri repii ruohot katki. Näin sanoivat amerikkalaiset nurmikkohifistit, ja itsekin todistin todeksi nurmikon muuttuvan hieman sirommaksi ja kevyemmäksi. Tämän vuoksi ruoho ei myöskään värjää enää kenkiä leikattaessa.

On kuitenkin muutamia asioita, jotka tulee ottaa huomioon kelaleikkureita käyttäessä:

1. Nurmikkoa ON leikattava säännöllisesti. Sopiva aikaväli on noin 3-4 vuorokauden välein, jolloin leikkaaminen pysyy kevyenä.

2. Leikkaaminen on hieman raskaampaa kuin polttomoottorisella, mutta kannattaa ottaa se kuntoiluna. Puolustuksena sanottakoon, että kaikki laitetta kokeilleet henkilöt ovat ihmetelleet kuinka kevyt laite on käyttää.

3. Pitkää nurmikkoa leikattaessa nurmikko tulee lyhentää pätkissä, esim ensin 7cm ja sitten 3cm.


Loppusanat

Laite on melko arvokas, noin 250€, mutta tähän jos johonkin pätee vanhan kansan viisaus: Työkoneissa ei kannata säästää. Laatu on hyvä, leikkaaminen nopeaa ja kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen. Leikkuri on tavallisia leikkureita kevyempi, jolloin se on myös helppo laittaa pikalukkojen ansiosta osiin ja kuljettaa vaikka auton takakontissa.

Miinuspuolena on pitkän nurmikon vaikea leikkaaminen. Lisäksi etupyörien laatu ei ole muun leikkurin tasolla, joskaan renkaissa ei ole vielä esiintynyt mitään ongelmaa.
 
Ihan kaikille tästä laitteesta ei kuitenkaan ole. Älä hanki leikkuria, mikäli:
 -Pihasi on sammalpitoinen
 -Haluat päästä mahdollisimman helpolla
 -Et pysty leikkaamaan nurmikkoa säännöllisesti


Muussa tapauksessa.. Ole rohkea ja kokeile!

Arvosana 9/10.

4 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että tämä toimii. Koska itse olen tuolla ikivanhalla kelalla vedelly nurtsia (ei todellakaan kevyintä hommaa) Pitää varmaa alkaa miettiä, että josko vaihtais keveempää.

  VastaaPoista
 2. Jos kelaleikkurilla jaksat leikata niin tuo Momentum on yhtä juhlaa sen jälkeen. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos jutusta, pitääpä kokeilla.

  En ole ruohonleikkuun ekspertti, mutta olen ymmärtänyt että pitkäksi päässyttä nurmikkoa ei saa kerralla paljoa leikatakkaan.

  VastaaPoista
 4. Hussella on muistaakseni vastaavantyyppinen kelaleikkuri, jossa terät eivät kosketa vastakappaleeseen. Onkohan kenelläkään siitä kokemuksia?

  VastaaPoista