keskiviikko 12. elokuuta 2009

Ei mainoksia, kiitos!

Moni on varmaan nyt lomien aikana huomannut kuinka helposti postilaatikko täyttyy mainoksista ja ilmaisjakelulehdistä. Myös pääkaupunkiseudun YTV on onneksi huomioinut tämän ja on päättänyt jakaa ilmaiseksi Ei mainoksia, kiitos! -tarroja!

Mikäli olet pääkaupunkiseudun asukas, saat tilattua tilattua kätevästi tarran tästä linkistä:
Torju tarralla kesän mainostulva

Linkki kertoo myös, että vuonna 2008 tehdyn kyselyn mukaan jopa joka neljäs pääkaupunkiseudun talous kieltää mainosten jakamisen. Vapaaehtoisella vähentämisellä voitaisiin kuitenkin vielä vähentää alueen paperijätteen määrää 3-4 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämähän on loistava uutinen, mutta toivottavasti tilastot pitävät paikkansa, sillä omassa taloyhtiössäni tarrojen suhde postilaatikoihin on 1/12. Jeejee.

Tarra on tietty helposti väsätä itsekin vaikka maalarinteipistä tai sellaisella tekstitulostimella. Tarran tilaamisen ympäristövaikutus on kuitenkin hävyttömän pieni, kun ottaa huomioon kuinka monta kiloa paperia sillä saa säästettyä. Että tilatkaa ihmeessä. :)


Selailin myös sivustoa enemmänkin, sillä sieltä löytyy kaikenlaista vinkkejä jätteiden lajitteluun ja vähentämiseen. Mutta mikä hauskinta, törmäsin oman blogini linkkiin!

Linkit:
Vuosi ilman roskista: Suoramarkkinoinnin kieltäminen
YTV:n tilattavat esitteet

11 kommenttia:

 1. Jos haluaa rajata vielä tarkemmin niin tekee oman lapun "ei mainoksia eikä ilmaisjakelua kiitos", koska jopa ihan pikkukaupungissa pukkaa monenmoista ilmaista lehteä ja läpyskää mainoksien lisäksi. :)

  VastaaPoista
 2. Haa, olenkin tässä kironnut jatkuvaa mainostulvaa täällä uudessa asunnossa, ja toivonut, että joskus joukossa olisi tuollainen tarra, ettei tarvitsisi itse semmoista väsätä. Mutta nytpä tuli sitten sekin tilattua!

  VastaaPoista
 3. Harmi vaan, että mun käsittääkseni mainosten määrä ei oikeesti oleellisesti tuosta vähene, se vaan menee paperinkeräykseen muualta kun omasta kotoa. Määrä, paljonko mainoksia painetaan lasketaan alueen kotitalouksista, eikä siitä miinusteta niitä, joilla on kyseinen lappu ovessa (myös mulla on). Eli lehtien jakaja sitten vie jääneet mainokset kierrätykseen (tai toivottavasti vie). Eli omat jätteet vähenee mutta ei valitettavasti kokonaisuus :( Toivottavasti tähän olis tullu joku muutos, tai ainakin tulossa.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Uskoisin sillä olevan vaikutusta. Neljäsosa talouksista on jo niin suuri määrä, ettei mikään terve yritys painata niin suurta määrää lehtiä turhaan.

  Riippuu tietysti myös asuinalueesta, sillä omalla asuinalueellani tuo kieltolappu on hyvin harvinainen, ja todennäköisesti lehtiä painetaan talouksien määrän mukaan. Mutta jossain kerrostaloalueella jossa lappuja voi olla kolmanneskin, tietävät mainostajat ja painajat tämän varmasti.

  Ja joskus nuorempana kuin jaoin lehtiä, niin ei niitä jäänyt paljoa yli, vaikka monella olikin kieltolappu. Tosin tämä oli Ruotsissa. :)

  Suvi: Mulla mainosten kieltolappu lopetti myös ilmaislehtien tulon. :o

  Minna: hienoa! :)

  VastaaPoista
 5. Naurettavaa tilata valmis tarra kun sen valmistaminen käy itsekin kolmessa sekunnissa. Paperinpala ja kynä käteen, teksti paperinpalalle ja teipillä kiinni oveen. Tai purkalla. Toimii. Ja jos sattuu kuulumaan kirkkoon, niin Kirkko&Kaupunki tulee edelleen laatikosta koska se ei varsinaisesti ole ilmaisjakelulehti vaikka ilmainen onkin. Sen sain kiellettyä ilmoittamalla etten halua lehteä - osoitetiedot löytyvät täältä http://www.kirkkojakaupunki.fi/?deptid=132

  VastaaPoista
 6. Nimenomaan, itse tehty "tarra" on paras.

  Toki tuollaisella tarrajudanssilla on työllistävä vaikutus, ainakin jossain määrin... ja kun kantaa niitä ilmaislippuja ja -lappuja, niin tulee hyötykuntoiltua myös. Ja ilmaisjutut tarvitsevat paperia, joten kotimainen paperiteollisuus on tyytyväinen. Ja entäs sitten se jätefirma, joka taloyhtiön yms. kierrätyspaperit? Ja ne kaikki mainos- yms. tahot, jotka suunnittelevat ja maksavat noita mainoksia?

  On tää hankalaa... tue suomalaista työtä vai suomalaista ympäristöä?.. :)

  VastaaPoista
 7. mua on jo pitkään mietityttänyt yksi asia, kun olen seurannut siun roskien kertymistä. eli, mitä sie oikein syöt? noissa kuvissa näkyy jotenkin todella todella vähän mitään mihin ruuat olisi pakattu, ja harvoja ruokia saa oikeasti pelkästään irtona, kuten esim. hedelmiä, tai omiin astioihin pakattavina. itse käytän mahdollisuuksien mukaan kaikki pakkaukset uudestaan, ja ostan paperipusseissa ja irtona suurimman osan, mutta silti meillä kahden hengen ja kahden kissan taloudessa kertyy väistämättä reilusti enemmän jätettä kuin siulla.

  VastaaPoista
 8. Foxglove: Oikeassa olet, kuvien perusteella ei paljoa näy mitä syön. Mutta ruokavalio on muokkautunut pikkuhiljaa hyvin vähän jätettä tuottavaksi. Mutta kutakuinkin näin:

  -Syön paljon vihanneksia&hedelmiä
  -Pavut&siemenet saa irtotavarana
  -En osta valmisruokia
  -Jogurttia, mysliä ja puuroa menee
  -Kananmunia myös (jotka saan vanhemmilta)
  -Pakkasesta löytyy parikymmentä litraa marjoja
  -Lihaa menee vain juhlissa

  Toisaalta noihin tilastoihin vaikuttaa sekin, että en ole ollut aina kotona tämän seurantajakson aikana.

  Ehkäpä tästä saisi blogikirjoituksen. :)

  VastaaPoista
 9. Satunnainen kommentti vain tähän. Mainokset painetaan talouksien määrän mukaan eikä mainoskiellot vaikuta asiaan ollenkaan. Samat mainokset menevät siis joka tapauksessa roskiin joko mainostenjakelijat tai Postin toimesta, jossei niitä saa kiellon takia jakaa. "Ja maailma pelastuu."

  Sinänsä muuten on sanottava, että blogin idea on kyllä hauska, tosin itse olisin mennyt paljon paljon pidemmälle, esim. ostamalla ruokaa valtavia määriä kerralla (suurissa pakkauksissa) voi minimoida huomattavasti jätettä. 50 kilon riisisäkin säilytys toki vaatii luovuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kyllä olen huomannut saman todeksi. Nimittäin joka viikko paperinkeräyksestämme löytyy aikamoinen nippu jakamattomia lehtiä. :(

   Toisaalta jos tarpeeksi monella olisi ei-mainoksia -tarra, sanotaanko puolella, niin silloin ei olisi kenellekään kannattavaa painaa täyttä määrää.

   Poista
 10. se on nyt täällä:
  http://www.hsy.fi/jatehuolto/ohjeet/esitteet/Sivut/default.aspx

  VastaaPoista