tiistai 11. elokuuta 2009

Tietokonekotelo puusta

Voiko tietokone olla ympäristöystävällinen? Tuskinpa kovin, mutta aina kannattaa yrittää!


Parastahan olisi ostaa käytetty tietokone, mutta koska koneet ovat eräänlainen harrastus minulle, päätin tehdä kompromissin, eli koota mahdollisimman pienikulutuksisen mutta silti riittävästi tehoa sisältävän koneen.

Valitsin siis mahdollisimman kulutus/teho suhteeltaan hyvät komponentit, ja sen lisäksi päätin rakentaa kotelon puusta. Paitsi että se on mitä ympäristöystävällisin kotelo, uskon siitä tulevan todella hienon!

Teknisempi puoli koneesta:
Virtalähde Enermax Pro82+ - Markkinoiden teho/hyötysuhteen parhaimpia
Prosessori E8400 - Hyvä teho/kulutussuhde
Kovalevy WD GreenPower - ~40% säästö sähkönkulutuksessa
Näytönohjain Radeon HD4670 - Ehdottomasti vähäkulutuksisin näytönohjain jolla pystyy pelaamaan

Puukoteloa olen tehnyt jo pitkän aikaa, ja se on todella aikaavievää. Kotelosta näyttäisi kuitenkin tuleva varsin hyvä, ja voittaa ehdottomasti nykyisen kotelon, joka on tässä:


Vielä muutama lisäkuva projektista:


Kone kuluttaa noin 65W peruskäytössä. Ei hullummin pöytäkoneelta!

6 kommenttia:

 1. Tunnen kavereita, jotka ovat rakentaneet erinäköisiä tietokoneita ja näiden koteloita vain erikoisuutta tavoitellakseen. Niihin on sitten viritetty jos jonkinnäköistä vesijäähdytystä ja muuta vastaavaa. Mun mielestä tämä sun mahdollisimman ekologinen tietokone on paljon hienompi kuin kavereiden energiasyöpöt :) Tuo puukotelo kelpaisi mullekin. Tietokone ei enää näyttäisi tekniseltä metallimöhkäleeltä vaan kävisi sisustuselementistä :)

  VastaaPoista
 2. 65 wattia pöytäkoneelta on tosiaan hyvin! Keskiverto kannettava kuluttaa siinä 40-50 watin hujakoilla, ja olen tähän asti ollut siinä uskossa että pelkkä pc-pönttö kuluttaa vähintään 200 wattia. Paljonko tuo kustansi??

  VastaaPoista
 3. Lottis: Kiitos. :)

  Anonyymi: 65W lisäksi tulee näyttö, joka vie noin 25W. Tuo lisäeroa kannettaviin. Koneet kyllä helposti kuluttavat 100-200W lepotilassakin! Mutta normaalihintainen kone tuosta tuli:

  Emolevy 111€
  Prosessori 159€
  Muistit ~40€
  Virtalähde 80€
  Näyttis 90€
  Kovalevy ~55€
  Kotelo 0€ (puutavara omasta metsästä)
  ------------
  535€

  VastaaPoista
 4. Kiinnostaisi tietää, onko tuo koneesi kovinkin äänekäs, koska näin musiikkia tekevänä ja muutenkin hiljaisia tietokoneita arvostavana ihmisenä juuri kokoonpanon melutaso on minulle merkittävä tekijä uutta konetta hankittaessa. Oma koneeni on vuosimallia 2001, joten uudempaan vaihtaminen on ollut ajankohtaista jo useamman vuoden verran, kuten varmasti tietokoneharrastajana hahmotatkin.

  Ah, arvostusta pahvilaatikkokoneesta! Tuollaiset vängät ratkaisut jaksavat aina ilahduttaa.

  VastaaPoista
 5. Tällä hetkellä pitää ääntä enemmän kuin toivoisin, ja syyllinen on näytönohjain.

  Jos ei lueta mukaan kovemman tehon pelinäyttiksiä niin näytönohjaimet saa äänettömiksi ~20euron passiivisella jäähdytyksellä. Ja prosessorit eivät tuota hirveästi melua joten aika helpolla saa hyvin hiljaiseksi, etenkin uudet koneet.

  Puukotelo vaan ei ole vielä valmis, mutta uskon sen hiljentävän aika hyvin konetta. :)

  http://www.jimmspc-store.fi/tuote/ACCELEROS1

  VastaaPoista
 6. Mainio blogi, kiitos siitä!

  Tähän vähän vanhempaan postaukseen on kuitenkin pakko kommentoida sen verran, että tietokonekotelot eivät ole tyypillisesti metallia vain sattumalta, vaan metallikuori pitää koneen ympäristöön aiheuttamat häiriöt kurissa. Lisää aiheesta vaikka wikipediasta:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_interference

  Myös puinen kotelo kaipaa näin ollen sisuksiinsa esim. sopivan vuorauksen.

  VastaaPoista