keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Jouluvalot ajastimen taakse

Talvi on ehdottomasti parhaimmillaan juuri nyt ja viime päivien sumut vielä kruunasivat tämän kuorruttamalla kaiken valkoiseksi. Tähän kun vielä lisätään hyvällä maulla laitetut jouluvalot, niin on tässä ehkä eksoottisin vuodenaika meneillään. Kyllä kelpaa esitellä kauempaa tulleille vieraille.

Mutta pientä parannettavaakin löytyy, nimittäin jouluvalojen käytössä. Vääränlaisella käytöllä ne voivat kuluttaa reippaasti sähköä, mutta onneksi kulutus on helppo vähentää murto-osaan. Keinoina ovat ajastin ja LED-valosarjat.


Itselläni on pihakuusessa 40-lampun LED-valosarja ajastimen takana. Valot palavat iltaneljästä iltakymmeneen, eli 6 tuntia päivässä (Jota tosin lyhennän päivän pidentyessä). Laskeskelin minkä verran säästän sähkölaskussa, kun valitsin perinteisten valojen sisään LED-mallin sekä pistin ajastimen taakse. Laskuissa on laskettu 4kk käytön perusteella ja otettu huomioon muuntajan hävikki:


LED
24/7: 2880h x 10W = 28,8kWh
ajastimella 720h x 10W = 7,2kWh

PERINTEINEN
24/7: 2880h x 20W = 57,6kWh
ajastimella 720h x 20W = 14,4kWhPienillä valinnoilla voi siis säästää talven aikana jopa 50kWh, ja tämä pelkästään yhdestä valosarjasta. Monessa pihassa on 2-4 valosarjaa.

Mutta paljonko tuo 50kWh on? Suunnilleen 5 euroa. Sillä pesee noin 50 koneellista pyykkiä, saunoo 5-7 kertaa tai pitää 11W energiansäästölamppua päällä 4 500 tuntia.

4 kommenttia:

 1. Todella kiinnostava blogi! Eksyin eilen tänne ensimmäistä kertaa ja en voi muuta kun ihailla kunnollista paneutumista asiaasi, esim. roskien tilastoimiseen ja havainnollistamiseen diagrammeilla tms... hienoa! Eläinoikeusihmisenä arvostan myös esiintuomaasi kananpoika-asiaa; eläintenkohtelu kun ei paljoa päivänvaloa kestä, tehotuotanto ei varsinkaan. Oletko perehtynyt uusimpaan Oikeutta Eläimille -järjestön tekemään tutkimukseen suomalaisilta sikatiloilta? www.sikatehtaat.fi tuolta löytyy kampanjan sivut, tietoa ja videoita.

  Kiitos sinun kävimme tänään poikaystäväni kanssa Sokoksen palvelupisteellä lopettamassa asiakkuuspostin. Meidän 4 hengen yhteistalouteen kun on tähän mennessä tullut 4 kpl kyseisiä lehtiä ja se on sapettanut kaikkia aina. En edes ymmärrä, miksei ole tullut mieleen yksinkertaisesti lähettää asiasta ilmoitusta. Asunnon muukin väki aikoo tehdä saman. Kiitti! (seuraavaksi perun Pirkka -lehden...)

  VastaaPoista
 2. Niin piti vielä kommentoida asiaa tähän postaukseesi liittyen. Lopussa sanot tuolla 50 kWh:lla voivan saunoa 5-7 kertaa. Tämä kertoo konkreettisesti mikä sähkönielu saunominen on ja kun tätänykyä jopa kerrostaloasunnoissa on omat saunat niin en halua edes tietää kuinka paljon pääkaupunkiseudullakin poltetaan kivihiiltä vain että porukka voi saunoa aina kun mieli tekee. Järjetöntä!

  Myös jouluvalojen ylilyöminen on järjetöntä, onneksi hyvillä ratkaisuilla ja kohtuudella niistä voi nauttia hyvällä omallatunnolla, kuten tässä postauksessa kerrot. Asiaa!

  VastaaPoista
 3. Kiitokset Kristiina! Hyvää palautetta on aina mukava saada. Ja vielä mukavampi kuulla, että on ollut hyödyllisiä vinkkejä. :)

  Sikatehtaat.fi on tuttu sivusto. Lihantuotanto on kyllä sellaista teollisuustoimintaa että parempi välttää näitä tuotteita. Itse tulee silti syötyä lähinnä maitotuotteita ja joskus kalaa.

  VastaaPoista
 4. Kiinnostavia juttuja!
  Ehdotan tehtäväksi erityisen "sähköinventaarion", jossa siis kaikki mahdolliset sähköä käyttävät laitteet inventoidaan kodissa, rannekellon paristosta sähkökiukaaseen ja kaikki siltä väliltä. Jokaisen listan kohdan perään käyttöaste ja sen mukainen käytön hinta, ja korvaus- tai kehitysehdotus kuhunkin.
  Kehitysehdotuksia:
  - paristolla käyvän rannekellon korvaaminen vedettävällä kellolla, paristokin maksaa jotain. Lisäksi vedettävä herätyskello jos hermo kestää sen tikitystä
  - kaikki paristokäyttöisten laitteiden paristot ladattaviksi akuiksi. Hankintahinnat voi jakaa 500-1000:lla (akun oletettava latauskertojen määrä). Tästä olen tehnyt kattavan dokumentin, rahan säästö (ja jätteen väheneminen) vastaavana aikana verrattuna paristojen käyttöön huikea!
  - kirppikseltä tms. lasten höyrykone, pienellä modauksella pyörittämään leikkikalun moottoria, tasasuuntauksen jälkeen sillä lataa kännykkää, vaihtoehtoisesti polkupyörän napadynamolla lataaminen
  - veivattava radio (hakusana Freeplay muistaakseni netissä) ei tarvitse paristoja ollenkaan, osassa malleista aurinkokennokin
  - tarpeettomien "OK" -tekstiviestien lopettaminen
  - saippuajämien talteen kerääminen, ja valaminen yhteen isoksi kimpaleeksi mikroaaltouunilla, vaatii kai jonkin muotin, onnistuuko?
  - paperi silpuksi ja ämpäriin veteen likoamaan pariksi viikoksi, siitä mujusta puristellen lihapullan kokoisia palleroita, hyvin palaa pallogrillissä ja imee sytytysnesteen, tuhka kompaktia, tämä tutkimuksen alla minulla
  - jos on pallogrilli käytettävissä, niin kaikki lämpö talteen: tee- tai kahvin keitto loppulämmöllä eikä siis suotta sammutella grillauksen jälkeen
  - huoltoaseman sulkemisen jälkeen letkuihin jää joitain tippoja ilmaista bensaa, kokemuksella, onko käyttöideoita?
  - joillain reunaehdoilla jäteöljy (moottoriöljy) käyttökelpoista, polkupyörän ketjuihin, saranoihin...?
  - taittelen muovipussit sellaisiksi pieniksi kolmioiksi, mahtuu farkkujen takataskuun ja näin aina mukana, ei tarvitse ostaa ja jos löytyy pulloja niin on mukana
  Tässä joitain ehdotuksia. Laitelkaa vaikka lisää, ja kommenttia, nyt kun löysin tämän ja rupean käymään enemmänkin, liitän tämän suosikeihin.

  VastaaPoista